Gyereknevelés

Milyen a tökéletes apa ?

Bruno Bettelheim osztrák származású amerikai gyermekpszichológus és író szerint fölösleges azon stresszelni magunkat, hogy tökéletes szülők legyünk, a cél az, hogy „elég jó” apákká és anyákká váljunk. Azért persze jólesik néha az ideális apuka tulajdonságairól beszélgetni…

A tökéletes apuka nem riad meg a meglepetéscsomagoktól…

Vagyis leveszi a csöppségről a pelust, és akármennyire is súlyos állapotok uralkodnak, hősiesen viseli a csata minden percét. Egy-két fintort óhatatlanul is észrevehetünk rajta ilyenkor, de persze mi sem reagálunk különbül egy hasonló helyzetben.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

A tökéletes apuka babakocsit tol és hordozókendőben vásárol…

Nincs is annál szívmelengetőbb érzés, amikor apukát látni kialvatlanságtól csillogó táskás szemekkel, de boldog mosollyal babakocsit tolni, vagy éppen alapanyagot vásárolni a szupermarketben, miközben pár hónapos erszényese a hurcijában lóg a mellkasához simulva. Nem csak cuki, de szexi is!

A tökéletes apuka hamar képes elaltatni gyermekét…

A kisebb gyerkőcöknél érdekes módon nagyobb energiabefektetést igényel az altatás, amire az apukák nagyobb sikerrel képesek, mint az anyukák. Ez pusztán pszichológia (nehezebb az elválás attól, aki a babát táplálja), de az apukáknál valahogyan ott van az a genetikai kód, hogy mit, hogyan és mikor csináljanak altatáskor. Hiába a dünnyögés, a zümmögés, a simogatás, az apukák ebben profibb mesterek tudnak lenni.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

A tökéletes apuka mesével fejezi be a napot…

Az óvodás- és kisiskoláskorú gyerekeknél a nap utolsó fénypontja mindig a mese. Szerencsére ez a digitális korban sincs másképp, és újabbnál újabb szerzeményeket olvashatunk gyermekeinknek. Az apukák zseniális türelemmel és beleéléssel tudnak gyerekeiknek mesét olvasni, hiszen még ők is emlékeznek arra, amikor nekik olvastak esténként. Nem mondják, de így van ez. Az is élénken él még bennük, hogy ugyan már ragadt le apa vagy anya szeme a fáradtságtól, de mindig megkapták a vágyott mesét.

Most ők adják tovább ezt a hagyományt, amiért gyermekeik örökre hálásak lesznek.