Gyereknevelés

A Virtuózok V4+ győztese az álmairól mesélt

Sokat köszönhet a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutatónak Lugosi Dániel Ali. A klarinét virtuóza 2014-ben lett a műsor abszolút nyertese, 2024-ben pedig nemzetközi színtéren is győzelmet aratott. Az elmúlt tíz év alatt 32 országban 900 koncertet adott. Jövőbeli terviről a Család-barát vendégeként beszélt a fiatal művész.

Keller András Kossuth-díjas hegedûmûvész-karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója (j) átadja a gyõztesnek járó díjat a klarinéton játszó magyar Lugosi Dániel Alinak a Virtuózok V4+ klasszikus zenei tehetségkutató nemzetközi döntõje díjátadójának felvételén a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében 2023. december 12-én. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Tizenegy fiatal versenyző lépett fel a minden eddiginél nagyobb, Maestro Plácido Domingo vezette nemzetközi zsűri előtt a negyedik éve nemzetközi színtéren zajló Virtuózok V4+ idei döntőjében. A hazánkat képviselő három fiatal közül Lugosi Dániel Ali aratott győzelmet. A klarinéton játszó tehetséget 2014-ben ismerhette meg az ország, ekkor lett ő a műsor abszolút győztese, tíz évvel később nemzetközi szinten is győzelmet aratott a klasszikus zenei tehetségkutatóban.

A Duna Család-barát című műsorának vendégeként elmondta, sokat köszönhet a tehetségkutatónak, nemcsak barátságokat, hanem szakmai segítséget, tapasztalatot is. „A Virtuózok egyfajta szakmai inkubátorként működik. A mentális támogatás mellett a programnak köszönhetően tanulhattam, vehettem részt mesterkurzusokon, dolgozhattam együtt világhírű művészekkel, karmesterekkel, zenekarokkal” – mondta az elmúlt tíz évben 32 országban 900 koncerten fellépő klasszikus zenei tehetség. A pedagóguscsaládól származó Lugosi Dániel Alinak szintén fontos a tudás átadása: ahogy a műsor szereplői bármikor kérhettek segítséget, tanácsot a mentoroktól, zsűritagoktól, úgy ő is megad minden támogatást a hozzá forduló tehetségeknek. „Zenei álmaimon túl fontosabb, hogy a zenémmel eljussak oda, hogy legyen egy saját árvaházam, valamint egy tehetséggondozással magas szinten foglalkozó alapítványom” – árulta el álmáról a művész.

A teljes beszélgetés újranézhető a Család-barát Médiaklikk-oldalán.

A Virtuózok V4+ adásait újranézhetik a műsor Médiaklikk-oldalán.

Család-barát, a mindennapjaink része – hétköznaponként 9:35-től és 11 órától a Dunán.

(Fotó: MTI/Mónus Márton)