Kultúra

Házasság hete a közmédia csatornáin

A közmédia különböző műsoraiban február 11. és 18. között kiemelten foglalkozik a házasság témájával. A játékfilmek mellett tematikus adásokból tudhatnak meg többet a családi mintákról, a férfi és női szerepek egyensúlyáról, valamint az idei év központi témájáról, az állandó megújulásról. A hosszú és boldog házassághoz szakértők és ismert házaspárok adnak útmutatást.

(Fotó: Illusztráció unsplash.com)

Tematikus kínálattal csatlakozik idén is a közmédia a Házasság hete országos rendezvénysorozathoz. Az 1997 óta létező kezdeményezés idei mottója az állandó megújulás, ennek szellemiségében készül egy héten át adásaival valamennyi közszolgálati tévé- és rádiócsatorna. A műsorokkal azokat a párokat is szeretnék megszólítani, akik már régebb óta házasok, ezért új kihívásokkal szembesülnek, akár a gyermekeik kirepülése után kell új célokat, életformát kialakítaniuk. A fiatal házaspárok szakmai tanácsadókkal, ismeretterjesztő beszélgetésekkel mélyedhetnek el a témában.

A Duna házasságról szóló filmkínálattal és különböző nézőpontú tematikus adásokkal járja körbe a témát.

Dupla premier a Dunán

A Majdnem menyasszony című film premierjével nyitja a tematikus hetet február 11-én 21 órától a Duna. A századelő hangulatát megidéző történetben – ahol a modern kor hajnala új reményekkel és kihívásokkal kecsegtet – a főszereplő, Ábel Marika élete váratlan fordulatot vesz. Amíg a kisvárosban a vasútépítés új korszakot hoz, addig Marika a hagyományokkal szemben állva keresi saját útját a nőmozgalmak által inspirált modern korban. Vajon rátalál-e a boldogságra és a szerelemre? Megtudható a Herczeg Ferenc művét feldolgozó, a Megafilm Service Kft. gyártásában és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotásból.

Majdnem menyasszony (Fotó: MTVA)

Február 15-én csütörtökön egy nemzetközi sikerfilm, A fénykép debütál a Dunán. Az érzelemgazdag romantikus dráma, klasszikus szerelemi történet a kedvesség hatalmáról, Indiából. Rafi, a jó kedélyű fényképész Bombay nevezetességeinél fotóz turistákat, egy nap lefényképezi Milonit, majd amikor újra találkoznak, megkéri a lányt, hogy játssza el nagyanyja kedvéért a jegyese szerepét. A szegény és a tehetősebb világból érkező két ember között különleges kapcsolat jön létre, amely mindkettejük életét megváltoztatja. A film világpremierje a 2019-es Sundance Filmfesztiválon,  európai bemutatója pedig a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt.

A fénykép (Fotó: MTVA)

Február 17-én szombaton 15 órától a Térden állva jövök hozzád című olasz zenés filmet vetíti a Duna. Az 1964-es alkotást Ennio Morricone zenéjéért és Gianni Morandi felejthetetlen hangjáért is érdemes megnézni. Ezt követően 21 órától a George Cukor rendezésében nyolc Oscar-díjat nyert My Fair Lady filmváltozatát, egy szegény, de szókimondó virágáruslány, és egy éltes, saját zsenialitásától eltelt nyelvészprofesszor történetét követhetik. A filmklasszikus hangfelújított változatban látható a Dunán, köszönhetően annak, hogy a közmédia elkötelezetten gondozza és folyamatosan felújítja a meghatározó filmek régi magyar szinkronjait.

Térden állva jövök hozzád (Fotó: MTVA)

Február 18-án vasárnap este a minden idők 100 legjobb filmje közé választott Szerelem című alkotással zárja a tematikus hetet a Duna. A 21 órától látható, Makk Károly által rendezett dráma a mindent kibíró szerelemről és az elfojtott vágyról szól. Törőcsik Mari, Darvas Lili és Darvas Iván alakítása nemcsak egy korrajz, újszerű filmes feldolgozásban, de máig nagy hatással, elképesztő mélységekben mutatja be a legfontosabb emberi érzelmet.

My Fair Lady (Fotó: MTVA)

A Család-barát, az Almárium és a Ridikül napi adásaiban párkapcsolati szakértők és ismert házaspárok – köztük olyan legendás művészpárosok, mint Levente Péter és Döbrentey Ildikó, Balázs Péter és Botár Csilla vagy Karácsony János és Ruzsics Andrea – adnak tanácsot a nézőknek. Az Agapé vallási kerekasztal beszélgetés szerdán a házasságon belüli konfliktuskezelés módjait mutatja be.

Az M5  kulturális csatorna a házasság megújulását segítő, tanulságos történetekkel és koncertshow-val csatlakozik a házasság hetéhez

Örök érték – Családban maradva címmel ötrészes dokumentum-sorozatot tűz műsorára a kulturális csatorna minden hétköznap 8:55-től a Házasság hetén. A Hajnal Gergely rendezésében készült alkotásban nehézségeken, kríziseken átjutott házaspárok osztják meg személyes, praktikusan használható tapasztalataikat. További dokumentumfilmekkel és sorozatokkal várja a héten nézőit a csatorna: láthatják a Hagyaték sorozatból a Tavaszi szél – Házasság Isten és ember előtt, valamint A házasság szentsége című alkotásokat és az Isten kezében dokumentumsorozat három részét, továbbá a Professzor Kopp Mária című dokumentumfilmet. Február 14-én 22:30-tól A nélkülözhető boldogság pillanatai című  filmet, 18-án vasárnap délután pedig Andre Rieu – Üdvözlet a világomban koncertfilmjei közül egy esküvői különkiadást láthatnak.

Az M5 Librettó című napi magazinműsorában művész házaspárok vendégeskednek, valamint rövid összeállításokban híres történelmi és irodalmi párosok életét jelenítik meg. Az Ez itt a kérdés című műsor hétfői adásában a házasélet 21. századi kihívásait vitatják meg. A Kunszt című képzőművészeti magazin hétfői adásában a házasság megjelenítési formáival és szimbolikájával foglalkozik. Az M5 História szombaton a magyar esküvői népszokásokat, valamint híres magyar írók és uralkodók házasságait mutatja be.

Petőfi Filmklub a házasság hetén az M2 Petőfi TV-n

Bocs, hogy szeretlek (Fotó: MTVA)

A házasságban fontos az állandó megújulás, erre kiemelt hangsúlyt fektet idén Házasság hete országos rendezvénysorozat is, amelyre jól reflektál az M2 Petőfi TV-n február 11-én vasárnap 21:18-tól látható a Bocs, hogy szeretlek című spanyol romantikus film. A tematikus hetet szintén spanyol alkotással zárja a csatorna, február 18-án az Amíg a lagzi el nem választ című romantikus filmet láthatják.

A Kossuth Rádió A Hely című műsora hétfőn egy esküvőiruha-tervező és -készítő műhelybe látogat, bemutatva, miből válogathatnak manapság a nagy napra készülő menyasszonyok. A Vendég a háznál című műsorban egész héten a házasság lesz a központi téma: csütörtökön arra a kérdésre kaphat választ a hallgató szakértőtől és egy érintettől, hogyan lehetséges második nekifutásra boldogan élni, illetve mi kell ahhoz, hogy újra felépüljön a bizalom. A Kalendárium vendégei minden nap olyan művészházaspárok lesznek, akik megosztják a hallgatókkal a hosszú együttélés titkát. A rádióadó Örökzöld című műsorában szombaton a már 38 éve házasságban élő Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor színművész vendégeskedik. A Kívánságkosár – Szív küldi szívnek szívesen című műsor vasárnapi adásában házastársak küldhetnek egymásnak zenés üzeneteket.

A Dankó Rádió szerenáddal lepi meg hallgatóit a Házasság hetében. „Az Ön nótáját is elhúzzuk” kampány részeként a szerelmi történetüket beküldők közül három házaspárt otthonában látogat meg Erdélyi Claudia, a Dankó Rádió műsorvezetője, Tolnai András nótaénekes és Hankó József prímás kiszenekara kíséretében. A szerencséseknek élőben eljátsszák szerenádként a kedvenc magyarnótájukat. A Tudod-e még az én nótám? című műsorban minden nap tematikus beszélgetések várják a hallgatókat. Szombaton Kovács István és Sajgál Erika házaspár lesznek a Jó pihenést című műsorban Nádas György vendégei. A Családunk nótái szintén a szerenádok jegyében telik: a hallgatók párjuknak küldhetnek szerelmes dalt. A tematikus hét zárónapján, vasárnap egy különleges adással készül a Dankó Extra is, Szerelmes Dankó Klub várja a hallgatókat.

A Bartók Rádióban hétfőtől péntekig a Muzsikáló reggel, délelőtt és délután adásaiban minden órában zenész házaspárok felvételei szólnak meg. A Ki nyer ma? telefonos vetélkedő is a tematikus hét jegyében telik. Szerdán és csütörtökön az Összhang című műsor csatlakozik a tematikus műsorfolyamhoz. Az All That Jazz csütörtöki, a Kezdőhang vasárnapi Párok játéka alcímű adása házaspárok felvételeiből válogat. A vasárnapi Régizenei kalandozások az állandó műsorvezetővel, Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmesterrel és feleségével, Szutrély Katalin énekművésszel várja a hallgatókat.

Az M2 Gyerekcsatornán minden este az M2 matrica sorozat Neked van testvéred? című programja látható. Az összeállítások a szeretetteljes családi kapcsolatokat mutatják be a legkisebbeknek.

Házasság hete – február 11. és 18. között a közmédia csatornáin.