Környezetünk

Különleges élmények a Magyar Nemzeti Múzeumban a Házasság hete alkalmából

A Magyar Menyasszony című állandó kiállításon többek között kurátori, valamint zenével és szerelmi költészettel egybekötött tárlatvezetéssel, bútorfestő és ékszerkészítő workshopokkal várják az érdeklődőket a Házasság hetén, február 12. és 18. között.

A Magyar menyasszony címû kiállítás részlete a Magyar Nemzeti Múzeumban a megnyitó napján, 2023. december 13-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A magyarországi házasságkötések, mátkaságok és szerelmek történetéből és emlékeiből nyílt Magyar Menyasszony című nagyszabású tárlat az elmúlt 500 év házassági történetein vezeti keresztül az érdeklődőt a 16. századtól kezdve napjainkig, középpontba állítva a nők társadalmi szerepének alakulását.

A tájékoztató szerint a tematikus tárlatvezetéseken a látogatók megismerhetik, hogy az esküvőt és az azt megelőző udvarlási, párválasztási rituálékat milyen motívumok és jelképek tették még színesebbé és izgalmasabbá.

A Magyar menyasszony címû kiállítás részlete a Magyar Nemzeti Múzeumban a megnyitó napján, 2023. december 13-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A programok között február 14-én Simonovics Ildikó, a Magyar Menyasszony kiállítás ötletgazdája és kurátora tart tárlatvezetést, továbbá lesz angol nyelvű valamint zenével és szerelmi költészettel egybekötött tárlatvezetés is.

Február 17-én kedvezményes jeggyel látogatható a kiállítás, amelyen egyebek mellett bútorfestő workshop, ékszerkészítő foglalkozás, népi táncház, esküvői tánckurzus és családi tárlatvezetés is várja a látogatókat 10 és 18 óra között.

A közleményben felidézik, hogy Magyarországon 2008 óta rendezik meg a Házasság hete elnevezésű eseménysorozatot a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével.