Gyereknevelés

Játékos módon sajátíthatják el a jelnyelvet az M2 nézői

Játékos módon sajátíthatják el a jelnyelvet az M2 nézői. Koncsik Anna a közmédia gyerekcsatornájának szerkesztője és Raibl Laura jelnyelvi tolmács a Család-barát vendégeként mesélt érdekességeket a jelelésről, például, hogy jellemző-e rá a „tájszólás”.

A siketek kommunikációs eszközét, a jelnyelv alapjait adja át nézőinek a közmédia reklám- és erőszakmentes gyerekcsatornája. Az M2 Hetedhét kaland című műsorába beépülő új rovat, a Jelnyelvi percek február utolsó hetétől látható.

Forrás: MTVA

„Leginkább a Hetedhét kaland korcsoportjának, óvodásoknak és kisiskolás korúaknak készült a rovat, de felnőtt nézőknek is ajánljuk. Rövid, három szavas mondatokat tanítunk az epizódokban, kapcsolatteremtésre alkalmas kifejezésekkel. A műsorral a kommunikációs nehézséget szeretnénk áthidalni, hogy a gyerekek képesek legyenek megszólítani a siket társaikat” – hangsúlyozta Koncsik Anna az M2 Gyerekcsatorna szerkesztője. Hozzátette, az elmúlt években több műsorukat „akadálymentesítették” azáltal, hogy jeltolmáccsal kísért adásokat adtak.

„A szüleim siketek, ezért számomra ez az anyanyelv, előbb tanultam meg jelelni, mint beszélni. Úgy tapasztalom, hogy sokan nyitottak arra, hogy elsajátítsák ezt a tudást” – mondta Raibl Laura, az M2 korábbi műsoraiból ismert jelnyelvi tolmács, az új rovat főszereplője.

A jelnyelv nem univerzális, országonként eltérő, hogyan fejezik általa ki magukat az emberek. A Család-barát vendégei érdekességként említették, hogy a jelnyelvben is megfigyelhető tájszólás: például a lila színt különböző módon jelelik vidéken, mint Budapesten. A teljes beszélgetés újranézhető a Család-barát Médiaklikk-oldalán, a hirado.hu-n megtekinthető összeállításban további érdekességek és kulisszatitkok láthatók.

Jelnyelvi percek – február 26-tól kéthetente a Hetedhét kaland adásaiban.