Gyereknevelés

Hogyan szoktassuk le a gyereket a cumiról?

Van, akinek könnyebben megy, és van, akinek nehezen. Néhány kedves ötlet arra, hogyan is szokjon le a gyermek az imádott cumiról.

1. Ha megkérdezed Anyát vagy a Nagyit, biztosan el fogják mesélni neked, hogy volt ez régen: a gyerekeket ünnepek környékén könnyebb volt leszoktatni a cumiról, ugyanis (kis csellel) a szülők rávették a kicsiket, hogy adják oda a Télapónak, Jézuskának, húsvéti nyuszinak, aki cserébe majd biztos hogy valami szép ajándékot nekik. Miért ne vethetnéd be te is ezt a csereberés húzást? Egy kétéves gyerkőc valószínűleg boldogan cseréli el egy szép, új játékra a régi cumiját.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

2. Legyen neki elérhető a cumi (például tedd fel a polcra, amikor játszik, és nem kéri), de ügyelj rá, hogy akár hosszabb időszakokat is töltsön nélküle. Mindig dicsérd meg, ha ez sikerül.

3. Add oda, amikor kéri. Ha tiltod, csak még jobban sír majd érte, és még jobban ragaszkodik hozzá. Ilyenkor gondolj arra, hogy ez egy folyamat – nem egy nap alatt lesztek túl rajta, de minden nappal közelebb vagytok a végéhez, amikor a gyermek nem kéri többször a cumit.

4. Beszéld meg vele, hogy már nagy gyerkőc, és a cumi kisbabáknak való, ezért ettől lassan el kell köszönni. Ezt megtehetitek egy mesével átszőtt kedves rituálé keretében is, például a Nyíregyházi Állatkertben található cumifára akasztva – mondd azt a kicsinek, hogy innen elviszik a manók meseországba (vagy Cumiországba), ahol boldogan él majd tovább.

5. Ne csinálj belőle nagyobb dolgot, mint ami: egy használati tárgyról való fokozatos leszokás, annak elhagyása. Ne drámázz, ne fenyegetőzz („most már Anya elveszi a cumit”), ne mutasd, mennyire szeretnél már túl lenni rajta. Ezzel nem könnyíted meg a dolgot, sőt, csak még több krokodilkönnyet fogsz így elérni. Próbáld lazán kezelni a helyzetet, és abban bízni, hogy a gyerkőc hamarosan tényleg odaadja a húsvéti nyuszinak, kismanóknak, tündéreknek a cumit.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)