Kultúra

Színültig megtelt a Harvard Egyetem könyvtára – Mindenki ott akart lenni a Semmelweis című filmen

Már közel 324 ezren látták a hazai mozikban Koltai Lajos Semmelweisről készült filmjét. De nemcsak itthon, külföldön is sok néző van a vetítéseken. A Liszt Intézet idén az Egyesült Államok több városába is elviszi a filmet. Csütörtök este Bostonban, a Harvard Egyetemen mutatták be.

Már jóval a kezdés előtt színültig megtelt a Harvard Egyetem könyvtára Bostonban, ugyanis mindenki a Semmelweis című filmre érkezett. Annyian jelentkeztek a bostoni bemutatóra, hogy egyszerre két teremben is vetítették Koltai Lajos nagy sikerű filmjét.

A New York-i Liszt Intézet igazgatója büszkén mesélte, hogy ahogy eddig valamennyi külföldi városban, úgy itt, Bostonban is nagy sikerrel vetítik a filmet.

A New York-i premierre is rengetegen jöttek el, húsz ország ENSZ nagykövete vett részt az eseményen, a Los Angeles-i filmfesztiválon több díjat is bezsebelt a film, és most pedig a Harvardon, Bostonban mutatjuk be a filmet

– mondta Palotai Csenge, a New York-i Liszt Intézet igazgatója.

Vecsei H. Miklós színész a Semmelweis címû film forgatásán Budapesten, a BÁV egykori székházában 2022. augusztus 31-én. Koltai Lajos rendezõ nagyszabású romantikus játékfilmjének jeleneteit „az anyák megmentõjérõl”, Semmelweis Ignácról október elejéig veszik fel. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A vezető amerikai egyetem orvostudományi karának könyvtárában helyi idő szerint csütörtökön tartott vetítésen köszöntőt mondott Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A Széchenyi-díjas kardiológus az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy

Semmelweis Ignác orvostudományi felfedezését a Harvard Egyetemen is számon tartják.

Felhívta figyelmet egy párhuzamra is, amely szerint a Harvard Egyetem orvostudományi karán 1846-ban értek el fontos orvostudományi újítást, ekkor végezték az első éteres narkózist, míg Semmelweis egy évvel később

bizonyította a klórvizes fertőtlenítés jelentőségét műtéti fertőzések megelőzésében.

Budapest, 2022. szeptember 1.Vecsei H. Miklós színész a Semmelweis címû film forgatásán Budapesten, a BÁV egykori székházában 2022. augusztus 31-én. Koltai Lajos rendezõ nagyszabású romantikus játékfilmjének jeleneteit  „az anyák megmentõjérõl”, Semmelweis Ignácról október elejéig veszik fel. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A rektor beszámolt arról is, hogy a Semmelweis Egyetem és a Harvard Egyetem orvostudományi kara között aktív tudományos és oktatási együttműködés van.

A filmvetítésen beszédet mondott Gloviczki Péter, a Rochesterben működő Mayo Klinika orvosa, érsebész, aki a Semmelweis Egyetemen végezte tanulmányait, és egyben az intézmény díszdoktora.

A Koltai Lajos rendezte alkotást ősszel Los Angelesben filmfesztiválon is bemutatták, ahol több díjat nyert. A New York-i bemutatót a keleti parti nagyváros filmes gyártóbázisának közelében, a Mozgókép Múzeumának nagytermében Koltai Lajos rendező, valamint Csák János kulturális és innovációs miniszter jelenlétében tartották, a magyarországi bemutató előtt.

A tervek szerint a magyar mozifilmet 2024-ben további amerikai városokban is vetítik, többi között Houstonban, az orvosi kutatólétesítményeiről ismert texasi nagyvárosban.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)