Gyereknevelés

Ikerfalva, ahol több mint hatvan ikerpár született

Ikerfalva, így becézik azt a települést Ukrajnában, amely bekerült a rekordok könyvébe is, hiszen a településen több mint hatvan ikerpár született. A kárpátaljai Felsőveresmartról, ismertebb nevén Nagykopányról van szó, ahol a helyi forrásvíznek tulajdonítanak csodatévő hatást.

 

Ukrajna legnyugatibb megyéje, Kárpátalja bővelkedik a csodákban. A vidék természeti adottságai, hegyei, folyói, várai, épített öröksége és sokszínű kultúrája, valamint fúziós gasztronómiája megannyi turistát vonzott a háború előtt ebbe a régióba.

Miután ezen a vidéken szerencsére nincsenek harci cselekmények, ezért a belföldiek körében továbbra is népszerűnek számít Kárpátalja, ahol kicsit enyhíteni lehet azon a lelki fájdalmon, amit a háborús helyzet okoz – részletezte az M1-et Kárpátaljáról tudósító K. Debreceni Mihály.

A vidék azonban nemcsak a természeti adottságairól, hanem

különböző legendáiról, hiedelmeiről, illetve gyógyturizmusáról is híres. Sőt, az ásvány- és a csodatévő forrásvizeiről is.

Ilyen település a Nagyszőlős és Huszt között fekvő Felsőveresmart, másik nevén Nagykopány is, amit 1430-ban említenek először a források. A fellelhető adatok szerint a múlt század elején többségében, közel kétezren, ruszinok és németek lakták, ma pedig mintegy 3200 ukrán–ruszin lakosa van. Felsőveresmart vonzereje azonban nemcsak a természeti szépségében, hanem állítólagos csodatévő forrásvizében is rejlik.

Julija (b) és Ivanna Csorba egypetéjû ikrek a kárpátaljai Nagykopányban 2013. november 30-án. Az „ikrek falvaként” is emlegetett településen eddig ötvennyolc – ebbõl 1989 óta negyvenkettõ – ikerpár született. MTI Fotó: Balázs Attila

A településen ugyanis több mint hatvan az ikerpárok száma.

Az első ikrek születését még 1941-ben jegyezték fel, másodjára két évvel később születtek ikrek, majd 1949-ben a harmadik testvérpár is világra jött.

Az igazi ikerdömping azonban a kilencvenes évektől indult be, a rekordot 2004-ben állították fel, amikor csak júniusban három ikerpár született a faluban. 2013-ban a település ezzel a teljesítményével bekerült az ukrán rekordok könyvébe is. A rendszerváltást megelőző években nem vezettek ikerszületési statisztikákat, és az újságírók figyelmét is csak a kétezres években keltette fel a szokatlanul magas ikerszületési arány.

A községben nincs vezetékes víz, a falut szegélyező hegyekből azonban számos, rendkívül tisztavizű forrás ered, ezt issza lényegében az egész település. A forrás vizét vezetékek segítségével vezették be a házakba, a nagy esés miatt pedig nem volt szükség földbe fúrt szivattyúkra.

Így gyakorlatilag mindenkinek forrásvíz csobog a házában.

Sokan éppen emiatt tulajdonítják a víznek a szokatlanul nagyszámú ikeráldást.

De falu főutcája mentén kutak is vannak, ahol bárki megtöltheti a tartályait. Ezekhez többnyire műanyag ballonokat és flakonokat visznek a turisták, de az átutazók közül is sokan megállnak feltölteni üvegeiket. Az ikerszülés állítólag nem csak az embereknél volt gyakori Felsőveresmarton. Korábbi cikkek értekeznek arról, hogy

gyakran ellettek ikerborjakat a község tehenei.

Michail (b) és Ivan Fogaras egypetéjû ikrek a kárpátaljai Nagykopány iskolájában 2013. november 19-én.  MTI Fotó: Balázs Attila

Több falubeli pedig arról beszélt, hogy sokszor két sárgáját találnak a tyúktojásban, és általában ilyenkor kerül elő a csodatévő hegyi forrás varázslatos története.

A szakemberek azonban ennél racionálisabb következtetést vontak le. Mégpedig, hogy az ikeráldás a településen belüli házasságkötések viszonylag nagy számával és az itt élők genetikai adottságaival magyarázható.

Vagyis az itt élő férfiak és a nők inkább helyben választottak párt maguknak, és így a rokoni szálak szorosan fűzik egymáshoz a felsőveresmartiakat. Ráadásul,

ha egy család rokonságában már korábban előfordult ikerszülés, akkor ennek esélye a következő generációknál növekszik.

Így hát, a szakemberek szerint a források vizének semmi köze nincs az ikrekhez, bár az tény, hogy magas az ásványianyag-tartalma és rendkívül tiszta. Ezekből télen-nyáron egyformán jön a víz, amelyet a nagy kiterjedésű, föld alatti természetes tavak táplálnak. Hogy mi valóban az igazság, azt nem lehet tudni, az azonban biztos, hogy

akik ikeráldásra vágynak Ukrajnában, azok közül sokan ma is ellátogatnak Felsőveresmartra, hogy feltöltsék palackjaikat a csodatévő forrásvízzel.