Kultúra

Szécsi Pál örökzöld slágereit hallgathatja hétvégén a Dankó Rádióban

Ma lenne 80 éves a sikeres férfimodellből lett legendás énekes, Szécsi Pál. A hazai előadó-művészet egyik meghatározó alakja előtt tiszteleg a magyar zene rádiója is tematikus hétvégéjén március 23-án és 24-én. A Dankó Rádió a Jó pihenést! és a Szív küldi szívnek szívesen című hétvégi műsoraiban emlékezik a máig népszerű előadóra.

Budapest, 1968. augusztus 2. Szécsi Pál táncdalénekes a színpadon az 1968-as Táncdalfesztivál harmadik elõdöntõjében a Madách Színházban. MTI Fotó: Keleti Éva

Szécsi Pál, hazánk egyik legnépszerűbb táncdalénekese 1944. március 19-én született Budapesten. Szomorú gyermekkora volt, kisfiúként nevelőszülőkhöz került és úgy nőtt fel, hogy nem látott egymást szerető embereket maga körül. Kifutón, divatbemutatókon kezdett énekelni, mielőtt tehetségére fény derült. A sikert az 1967-es Táncdalfesztivál hozta meg neki, a Csak egy tánc volt című dallal hódította meg a közönséget. Sármos megjelenésével, érzékeny hangjával nők ezrei rajongtak érte, ennek ellenére sohasem hitt magában.

„Sütkéreztem a sikerben, más sem érdekelt. Azt hittem, megy minden magától, de nem így lett. A sikernek nem volt folytatása, éreztem, hogy süllyedek. Abban az időben nemcsak szakmailag voltam mélyponton, hanem mint privát ember. Ostobán viselkedtem, és mégis volt fordulópont. Nem vártam már, hogy a sikeres dalok megtaláljanak, elébük mentem, kutattam, válogattam, újrakezdtem. Kiástam egy dalt, az Egy szál harangvirágot, megszerettem, szöveget írtam hozzá. Megint sikerem volt” – nyilatkozta egy korábbi interjúban Szécsi Pál.

Az előadó nem csak dalaiban élte meg a romantikát: imádott szerelmesnek lenni és keservesen kapaszkodott mindenkibe, aki elfogadta a szeretetét, azonban a színpadi magabiztosság mögött sok félelem és bizonytalanság gyötörte. A gyerekkorra visszavezethető lelki problémái nagyon gyakran a mélybe taszították, tragikusan fiatalon, 30 évesen hunyt el saját döntéséből.

Szécsi Pál örökzöld slágereit ma is szívesen hallgatja szinte mindenki, születésnapja emlékére az m3.hu-n ma este a retrocksorozat róla szóló részét vetítjük, március 23-án a Kincsestár című sorozatban láthatják az előadóművészt, illetve a Dankó Rádióban március 23-án és 24-én tematikus hétvégén találkozhatnak az előadóművész dalaival.

A Nemzeti Fotótár képeiből készült válogatásunkkal most néhány emlékezetes pillanattal emlékezik meg róla.