Életmód

Húsvéti filmkínálat a közmédia csatornáin

Ünnepi műsorkínálattal várják a nézőket nagypéntektől húsvéthétfőig a közszolgálati csatornák. 

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Húsvéthétfőn délelőtt a Duna műsorvezetői, Dióssy Klári, Banner Géza és Fodor Imre három vidéki helyszínről, Ópusztaszerről, Szentendréről és Hollókőről jelentkezik ünnepi adással, valamint a határon túli húsvéti szokásokból is ízelítőt kaphatnak a csatorna nézői az élő kapcsolásokban.

Délután az Agytornacímű telefonos vetélkedőben tematikus húsvéti kérdésekkel teszi próbára a nézők tudását Radványi Dorottya és Kautzky Armand. A tematikus műsorfolyam részeként elhangzik a közmédia Szabad-e locsolni? locsolóvers pályázatára érkezett alkotások négy legjobbja, és a március 31-ig meghirdetett tojásfestőversenyhez kapcsolódóan tojásdíszítő technikákat mutatnak be.

Krisztus halála és feltámadása a keresztény világ legnagyobb ünnepe, A húsvét a művészetben című, a Dunán nagypénteken 15:45-kor kezdődő angol dokumentumfilm azt mutatja be, hogy ez a világtörténelmet befolyásoló esemény miként jelenik meg a képzőművészeti alkotásokban. 18:45-től a Királyok királya amerikai filmdráma után Assisi Szent Ferenc életét kétrészes olasz tévéfilmben ismerhetik meg: a Szent Ferenc olasz dráma első epizódját nagypénteken 21:30-tól, míg a folytatást szombaton 21:45-től láthatják. A középkor legnagyobb hatású szentjének életét bemutató, Franco Zeffirelli rendezte Napfivér, Holdnővér című díjnyertes olasz életrajzi filmmel is várja nagyszombaton nézőit 19:45-kor a Duna.

Premierrel is várja az ünnepen nézőit a Duna: a vasárnap 21 órakor kezdődő Fatima című filmdrámában az idős Lúcia nővér emlékszik vissza tízéves korára, amikor ő is tanúja volt Szűz Mária jelenéseinek a Fatima melletti Béke-völgyében. Az önfeláldozásról, a rendíthetetlen hitről és kitartásról szól az Ávilai Szent Teréz történetét bemutató Teresa című spanyol életrajzi film húsvéthétfőn 20:25-től a Dunán.

Érkezik Szaffi is a Dunára, Dargay Attila 1984-es rajzfilmje húsvéthétfőn 10:15-től várja a nézőket, 16:40-től pedig a Hyppolit, a lakáj látható digitálisan restaurált változatban, Kabos Gyula és Csortos Gyula főszereplésével.

A Duna idén is több élő miseközvetítéssel juttatja el az otthonokba húsvét és a feltámadás üzenetét. Nagypénteken Jézus Krisztus kereszthalálára emlékezve passiói istentiszteletet közvetít 11 órától a csömöri evangélikus templomból. Húsvétvasárnap 11 órától ad élő misét a csatorna, majd 12 órakor Rómából sugározzák a katolikus egyházfő, Ferenc pápa húsvéti üzenetét és Urbi et Orbi áldását.

A Duna World is készül játékfilmekkel a négynapos hétvégére. Nagypénteken 19:50-től Szabó Magda világsikere című alkotás mutatja be az író külföldi ismertségét és népszerűségét neves műfordítók, kritikusok, színészek és rendezők segítségével, vasárnap 22:05-től pedig Szabó Magda azonos című regényéből forgatott Pilátus című filmet láthatják a Duna Worldön.

A Karády Katalin és Páger Antal főszereplésével készült Hazajáró lélek című Zilahy Lajos-film nagyszombaton 11:25-től, az 1940-es fekete-fehér Cserebere vígjáték pedig húsvéthétfőn 11:30-tól várja a nézőket.

A húsvét gasztronómiai oldalával foglalkozó alkotásokat láthatnak az M5 nézői. Nagypénteken 18 órától az Univerzum – Kalácsok, piték, sütik – Húsvéti varázslat Európában osztrák ismeretterjesztő film bemutatja, milyen ételekkel ünneplik a húsvétot Németországban, Lengyelországban, Ausztriában, Szlovéniában vagy Olaszországban.

Nagyszombaton a már az Osztrák–Magyar Monarchia területén is népszerű étellel ismerkedhetnek meg a 11:55-kor kezdődő A rétes – Egy leheletnyi tészta című ismeretterjesztő alkotásban. A gasztronómia mellett húsvéti népszokásokkal is foglalkozik a csatorna, hétfőn 13:50-től tojásdíszítési technikákat tanulhatnak A színes és misztikus húsvéti tojás című filmből.

A Kossuth Rádiónagypénteken 11 órakor A hely című műsorával jelentkezik, A Csendhegyek Útja a Balaton-felvidéken alcímmel. Az elcsendesedés jegyében különböző kálváriákat ismerhetnek meg túrazarándoklatként. 13 órakor a hallgatók a tihanyi apátságba tehetnek látogatást. A Felfedező című műsor a kortárs képzőművészetben megjelenő húsvétot mutatja be a római magyar nagykövetségről jelentkezve. 17 órakor a rádióadó misztériumjátékot ad: a Pasaréti Passió szereplői és a rendező elmondásán keresztül pillanthatnak be az előkészületekbe. Az estét 18:30-kor Krisztus Misztériumának aktuális üzenete nyitja, majd Az este című műsorban Böjte Csaba ferences szerzetes ad interjút.

Nagyszombaton reggel 9 órakor Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi elmélyülést segítő gondolatai indítják a napot. A lelki táplálékon kívül a Szellem a fazékból adásában előkerülnek a hagyományos húsvéti ételek receptjei is. Délután megismerhetik Ráncsik Róbert rendőrből lett börtönlelkész történetét, majd kitekinthetnek kontinensnyi távolságra, hogyan ünnepelik a magyarok a húsvétot az Amerikai Egyesült Államokban.

Húsvéthétfőn tíz órától Evangélikus istentiszteletet közvetít élőben a Kossuth Rádió, majd 11 órától az Országjáró különleges barangolásával folytatódik a nap Mezőkövesdről. 18:30-kor a húsvéthoz kapcsolódva pillantanak be magyar szakácskönyvekbe, és megtudhatják, mi kerül az ünnepi asztalra az ország legjobb séfjeinél. 8 óra után esti meseként a Habakukk locsolkodik hangzik el, az archív felvételen Enyedy György meséjét a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, Váradi Hédi mondja el. Fél kilenc előtt a Vers napról napraadásában Kosztolányi Dezső Húsvéti himnusza hangzik majd el.

A részletes tematikus műsorkínálatért keresse a Médaklikk.hu oldal Műsorújság menüpontját.

 A közmédia húsvéti filmkínálata elérhető a hirado.hu oldalon.