Gyereknevelés

Tojásfestés, ahogy a dédi csinálta

Tojást festeni vegyszermentesen is lehet, természetes anyagokkal. Mutatjuk a legjobb ötleteket.

Biotojásfesték szinte bármiből lehet, dédanyáink sok száz éven keresztül alkalmazták a húsvéti tojásfestésnél az alábbi praktikákat. Természetes színezékeket, vagyis a festőnövényeket használtak. Az eljárás egyszerű, és húsvét után nyugodt szívvel készíthetünk a főtt tojásokból rakott krumplit.

Kék

Lila káposztát vágjunk kockákra, tegyük fel egy kevés vízben főni nagyjából 30 percre, majd hűtsük le, löttyintsünk bele egy kis ecetet, s helyezzünk bele a tojásokat. Minél tovább hagyjuk őket benne, annál kékebbek lesznek.

Növények leveleivel tapasztott főtt tojásokat helyeznek harisnyába, mielőtt megfestenék kifőzött hagymahéjjal az erdélyi Csíkjenőfalván (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Rózsaszín

Ha nagyon erős csipkebogyóteát készítünk, az meg fogja a tojásokat, és halvány rózsaszínre színezi. Ha szeretnénk rá mintát, szedjünk füvet vagy falevelet, egy régi nejlonharisnyába csomagoljuk be a tojást a levéllel együtt, így tegyük a festékbe, a levél lenyomata megmarad, nem fogja be a festék.

Zöld

A zöld színhez a friss spenótlevél a legjobb választás: csíkozzuk, főzzük meg kevés vízben, majd tegyük bele a tojásokat.

Írott tojás készül az erdélyi Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségpatakán  (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Lila

Lilára a cékla színezi a húsvéti tojásokat: reszeljük le nyersen, nyomkodjuk ki a levét, és helyezzük bele a főtt tojásokat.

Piros

A piros színt legkönnyebben a lila hagyma száraz héjából főtt lével tudjuk elérni. Itt is az áztatás idejének hosszával tudjuk megváltoztatni az árnyalatot.