Környezetünk

Az állatsimogató csöppségei is várják a látogatókat a budapesti állatkertben

Indul a szezon az állatkertben: megújult bemutatóhelyekkel, változatos programokkal és új állatokkal várják az érdeklődőket, többek között barna medvék, hím tigris és zsiráfbika, valamint az állatsimogató apróságai is várják az érdeklődőket a budapesti állatkert idei, 2024-es szezonjában.

A Fővárosi Állat- és Növénykert budapesti sajtóeseményén Sós Endre, az intézmény természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója emlékeztetett, hogy a 2023-as év kiemelkedően sikeres volt a városligeti intézmény életében: az állatkert továbbra is a leglátogatottabb kulturális intézmény és turisztikai attrakció az országban. Több mint 1,1 millió látogató volt kíváncsi látnivalóira és programjaira – tette hozzá.

A megújuló bemutatóhelyekről Sós Endre elmondta, hogy

a közelmúltban például az óriásvidráknak otthont adó épületet hozták rendbe, az ázsiai vadkutyák kifutójának megnagyobbítása pedig a napokban fejeződött be.

Nemcsak az állatok, hanem a növények bemutatása terén is újdonságokra számíthat a közönség. Egy új, pozsgás növényeket bemutató üvegház, valamint a Japánkert dombjának oldalán egy teraszos teaültetvény kialakításán jelenleg is dolgoznak az állatkert kertészei – emelte ki az igazgató.

A közeljövőben szervezett programokról Sós Endre elmondta:

április 21-ig tart a tavaszi lampionvarázs elnevezésű program, április 22. és 26. között pedig fenntarthatósági témahét lesz az intézményben.

Forrás: Facebook/Fővárosi Állatkert

Május végén biodiverzitás témahetet szerveznek, kitekintéssel Vietnam élővilágára; májustól pedig kulisszák mögötti, esti sétákra is invitálják a látogatókat – mondta.

Nyáron ismét lesz Zootábor, valamint a hátrányos helyzetű családok számára meghirdetett Vakáció Zootábor is. Augusztusban külön rendezvénnyel ünneplik meg az állatkert születésnapját, szeptemberben pedig megtartják a Kutatók éjszakáját és az állatvédelmi témahetet – mondta Sós Endre.

Bárányok és gidák az állatsimogatóban2024. március 30.

Az állatsimogatóban lakó gyimesi racka bárányoknál, törpekecskéknél és kameruni juhoknál is gyermekáldás volt az elmúlt hetekben, így most több mint egy tucat kisállat cseperedik ebben a kifutóban, ahová természetesen látogatók is bemehetnek, ha ellátogatnak az állatkertbe.

Forrás: Facebook / Fővárosi Állat- és Növénykert

Forrás: Facebook / Fővárosi Állat- és Növénykert

Sós Endre kiemelte: a Fővárosi Állat- és Növénykertnek határozott törekvése, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsa különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával.

A Fővárosi Állat- és Növénykert által küldött írásos összegzés szerint a tavaszi időszakban több fontos állatszállításra is sor került, valamint az elkövetkező hetekben továbbiak is várhatók: az egyik legjelentősebb változás lesz Lloyd, a jegesmedve elutazása, helyére barna medvék fognak kerülni, mely faj az elmúlt években hiányzott az állatkertből. A jegesmedve tartását szünetelteti az intézmény.

A közelmúltban elutazott állatok között van Igor, a hím rozsomák, mely állat helyett egy másik hímet várnak a továbbra is Budapesten látható nőstény állat, Tuija mellé.

A tervek szerint a közeli jövőben egy új zsiráfbika érkezik a meglévő nőstények mellé. Ezekre az állatszállításokra a szóban forgó fajok további szaporítása érdekében az európai állatkerti tenyészprogram keretében kerül sor.

A már megérkezett nőstény szibériai tigris, Agnes mellé az állatkert az elkövetkező hetekben egy hím állatot is be fog szerezni. A cél az, hogy az új tenyészpárnak idővel utódai is szülessenek.