Kultúra

Sebestyén Mártára jellemző a tevékeny gondoskodás

Az elegancia és a másokkal való tevékeny törődés fontos szerepet tölt be a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész életében – minderről a közmédia Névjegyek című műsorában mesélt. A bibliai keresztnevek eredetét kutató műsorból azt is megtudhatták, milyen személyes, nevéhez kapcsolódó ajándékot őriz a népdalénekes.

Sebestyén Márta énekel a Gryllus Dániellel és Gryllus Vilmossal közös koncertjén a Kaláka Udvarban a 24. Mûvészetek Völgye fesztiválon Kapolcson, 2014. július 27-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Bár a Márta keresztnév jelentése úrnő, ennek ellenére egy európai uralkodó sem viselte, ráadásul nem volt népszerű az arisztokraták körében sem – fedte fel Pölcz Ádám nyelvész a közmédia Névjegyek című műsorában. A Bibliában is megjelenő név első viselője a legenda szerint Aix városában a város betegeit és szegényeit gondozta. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta a műsor vendégeként arról beszélt, rá is jellemző-e a tevékeny gondoskodás, mint a háziasszonyok, a családok és az özvegyek védőszentjére.

„A Márta név úrnőt, nemes asszonyt jelent. Nekem ez nem azt sugallja, hogy fennhordott orral és gőgösen kell viselkedni, hanem hogy jellememben legyek nemes. Szeretem, ha valaki nemes szívű, a többiekkel törődő, elegáns, udvarias és emelkedett” – kezdte az előadóművész a Dunán és az M5-ön látható Névjegyek adásában.

Hozzátette, egyszer az egyik spanyolországi szereplésén kapott egy, a neve jelentését magyarázó spanyol nyelvű ajándéktáblát. „Meglepődtem, amikor a jellemzésben megláttam az elsők között, hogy erős nő. Bár mindenáron nem akarom a nadrágot hordani, de a magam módján makacsul képviselem, amit szeretnék. Mindig kitartok a véleményem és az elveim mellett” – hangsúlyozta Sebestyén Márta.

A teljes adás újranézhető a Névjegyek című műsor Médiaklikk-oldalán, amelyen elérhetők a korábbi epizódok is.

Névjegyek – hétköznap 18:40-től a Dunán, és változó időpontokban az M5 kulturális csatornán.