Környezetünk

67 éves lett Fatou, a világ legidősebb gorillája

A berlini állatkert gondozói különleges csemegekosarat készítettek az idős állatnak. Fatou kalandos úton került Berlinbe. Egy matróz szállította magával, aki egy kocsmai tartozását úgy fizette ki, hogy a kölyökmajmot a vendéglősnek ajándékozta.

Újságírók hada jelent meg pénteken a berlini állatkertben. Egy igazi hírességet, az intézmény gorilláját fotózták, ugyanis az állat 67 éves lett. A látogatókat lenyűgözte, ahogy az idős emberszabású a születésnapi lakomáját fogyasztotta, amelyet a gondozói készítettek neki. A különleges alkalomra a kedvenceit, paradicsomot, szőlőt, dinnyét, banánt és epret válogattak össze.

Egy kis meglepetéssel készültünk nőstény gorillánk, Fatou számára. Egy pazar kosarat állítottunk neki össze a legfinomabb gyümölcsökből és zöldségekből, hiszen ma ünnepeljük a 67. születésnapját” – mondta Andre Schüle az állatkert állatorvosa.

Fatounak láthatóan tetszett a meglepetés, érdeklődve fedezte fel az kosár tartamát. Kora miatt ugyanis rendkívül különlegesnek számít.

Fatou, a világ legöregebb ismert gorillája a 67. születésnapja alkalmából kapott nyalánkságokat élvezi a Berlini Állatkertben 2024. április 12-én. A vadonból származó nyugati síkvidéki gorillahölgy pontos születési ideje nem ismert, de a korát kétévesre becsülték, amikor 1959-ben az állatkertbe került. Hosszú itteni tartózkodása okán is õ a park egyik legismertebb lakója. (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

,,Nincs még egy gorilla, amelyik ilyen idős kort ért volna meg. Az állatkerti gorillákról ezt biztosan tudjuk. Feltételezzük, hogy a vadonban sincs nála öregebb, hiszen sokkal rövidebb ideig szoktak élni. Így büszkén kijelenthetjük: ő a világ legidősebb gorillája” – magyarázta az állatorvos.

A veszélyeztetett fajnak számító gorillák átlagosan 35 éves korukig élnek a vadonban, ha emberek gondoskodnak róluk, általában az 50 éves kort érik el. Fatou a vadonból származik. 1959-ben az akkori becslések szerint 2 évesen került a berlini állatkertbe. Már érkezése is különleges volt:

úgy tudni, egy tengerész szállította őt éppen Nyugat-Afrikából Franciaországba.

Az iszákos matróz nem tudta kifizetni fogyasztását egy marseille-i kocsmában, úgyhogy pénz helyett odaadta a gorillakölyköt. Végül a megdöbbent tulajdonos a berlini állatkertnek ajánlotta fel az állatot, amely nagy örömmel fogadta be.

Egyetlen hím gorillájuk volt addig. A két állat gyorsan elválaszthatatlanná vált, de Fatou végül több mint tíz éve magára maradt. Az állatkert jelenlegi öt másik gorilláját azonban bármikor felkeresheti.

Kiemelt kép: Fatou, a világ legöregebb ismert gorillája a 67. születésnapja alkalmából kapott nyalánkságokat élvezi a Berlini Állatkertben (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)