Gyereknevelés

A család szerepe gyermekeink testi-lelki egészségének megőrzésében

Gyorsan változó világunkban hogyan lehet biztosítani az egészséges testi és lelki fejlődést? Miképpen védhetjük meg és készíthetjük fel a fiatalokat arra, hogy megbirkózzanak az újfajta kihívásokkal és meg tudják védeni magukat?

A most gyermeket nevelő szülőknek számos olyan kihívással kell szembenézniük, amik még nem léteztek korábban, 5 gyermekes édesanyaként ezzel nap, mint szembesülök. Ezzel párhuzamosan a gyermekeinkre leselkedő veszélyek is részben megváltoztak ahhoz képest, amik a mi gyermekkorunkban leselkedtek ránk. Gyorsan változó világunkban hogyan lehet biztosítani az egészséges testi és lelki fejlődést? Miképpen védhetjük meg és készíthetjük fel a fiatalokat arra, hogy megbirkózzanak az újfajta kihívásokkal és meg tudják védeni magukat? – írja a Ficsak blog.

Kamasz gyerekeimen át magam is tapasztalom, mennyire másképp élik meg mindennapjaikat és a közösséget a fiatalok. A folyamatos online kapcsolattartás elengedhetetlenné vált, pillanatonként özönlenek az információk, impulzusok. Mi felnőttek is tapasztaljuk, hogy előnye és hátránya egyaránt van annak, ha a kezünkben folyamatosan elérhető az egész világ.

A digitális lét gyakran magával vonzza a mozgásszegény életmódot, valamint sokkal könnyebben elérhetővé válnak azok a szerek és tartalmak is, amik akár függőséget is okozhatnak. A jellemzően negatív hírek beszivárgása pedig fokozza a szorongást, ami sajnos sokaknál depresszióvá vagy valamilyen mentális zavarrá is alakulhat.

Van egy csodálatos ellenszerünk mindezek ellen: a család!

Egy jól működő család a lelki egészség bölcsője. Ám mit jelent az, hogy jól működő család? Néhány egyszerű, a hétköznapokban megvalósítható gondolatot hozok erről.

A gyerekeknek születésüktől fogva egyik legfontosabb igénye a biztonságérzet. Ha a szülők ésszerű kereteket és határokat alakítanak ki, máris megteremtik a biztonságérzet alapjait. Az egészen kicsiknél a napirend, az állandóság mind megerősítik abban, hogy minden rendben van.

Ha apa és anya nem érzi úgy, hogy magára van maradva, ha van egy tágabb rokonság vagy baráti kör, esetleg egy közösség, ahová tartozik, kialakul egy védőháló, ami érzelmi vagy akár fizikai támogatást tud nyújtani. Így a szülők jó mentális és lelki állapota pozitívan hat ki az egész családra.

A családban megtanulható, hogy beszélni lehet az érzelmekről. Ki lehet mondani a negatív érzéseket is, a gyerekeket pedig meg lehet tanítani ezek felismerésére és helyes kifejezésére. Különösen fontos lehet ez akkor, amikor gyermekünket bántás éri; ugyanis ha természetes számára otthon, hogy a nehéz témákat is elő lehet hozni, könnyebben derülnek ki ezek a dolgok és van lehetőség közbeavatkozni.

stressz, a szorongás köztudottan jelen van mind a szülők, mind a gyerekek mindennapjaiban, negatív hatásait sajnos minden korosztály tapasztalja. A krónikus stressz kihat a fizikai és mentális jóllétre is. A közös tevékenységek, legyen egy családi sütés-főzés, kirándulás vagy kutyasétáltatás oldja a stresszt, segít a mindennapi feszültségek levezetésében is.

Számos területe van még a családi életnek, amik fontosak a harmónia megteremtéséhez és annak megéléséhez, hogy jó összetartozni, jó otthon együtt lenni. Kimeríthetetlen téma mindaz, amit lehetne jobban csinálni – de nem is a tökéletesség a cél! Megtenni, amire épp abban a helyzetben képesek vagyunk, miközben nyitottak maradunk a fejlődésre és változásra, éppen elég.

A biztonság, az elérhetőség, az érzelmi stabilitás otthon mind segít abban, hogy a család, mint egy biztonságos burok vegye körbe gyermekeinket. Ez a védelem pedig arra is felkészítést jelent, hogy kilépve a család óvó falai közül egyedül is megállják a helyüket, tudván, van hová fordulniuk baj esetén.

Indul a Ficsak idei gyermekvédelmi kampánya gyermekeink testi-lelki egészségéért

Kiemelten fontosnak tartom a családok megerősítését, ezáltal a gyermekek egészséges testi-lelki fejlődésének támogatását. 2024 júniustól ismét egy több hónapon át ívelő gyermekvédelmi kampányt fogunk folytatni, kitérve mindazokra a kritikus témákra, amikkel meg kell küzdeniük a szülőknek, családoknak. A kampány részeként te is elmondhatod a véleményed, meglátásaid arról, mik lehetnek azok a legfontosabb témakörök, amiket fontos érintenünk, ha a gyerekek védelméről van szó.

Szeretnénk beszélni a digitális világ veszélyeiről és támpontokat adni a szülőknek a lehetőségekről. Érinteni szeretnénk a stresszkezelést, valamint eszközöket adni ahhoz, hogy a családok értékes és megnyugtató kapcsolatot tudjanak kiépíteni és fenntartani egymással. Nem maradhat ki a sport, a mozgás fontossága sem, valamint az egészséges táplálkozásra is felhívjuk a figyelmet, ahogyan eddig is tettük számos alkalommal. Hiszen számomra is természetes, hogy rendszeresen futok vagy sportolok, amikor pedig együtt lehetek a családdal, irány a természet egy jó kirándulásra vagy biciklizésre.

A közös programok is erősítik a családi összetartozást, szorosabbra húzva azt a köteléket, ami megtart akkor is, ha nehezebb időszakon megyünk keresztül. A Ficsak és társszervezetei által te és családod is részt vehettek ingyenes programjainkon, legyen szó kikapcsolódásról vagy ismeretterjesztésről.

Ne maradj le az eseményekről, kérj értesítést emailben itt:

https://ficsak.hu/programajanlo-kerese/