Gyereknevelés

Ne engedjük, hogy a gyerekek semmittevéssel töltsék a nyarat!

A gyerekek egész évben erre várnak, a szülőknek és a nagyszülőknek azonban néha komoly fejtörést okoz a nyári szünet. Ilyenkor nincs ugyan iskola, de a család többi része számára nem áll meg a munka, így nem árt időben elkezdeni ötletelni, hogyan is szervezzük a szünidőt. Nemcsak a gyerekek felügyeletére gondolunk, hiszen lehet, hogy már nem olyan kicsik, és tudnak vigyázni magukra, inkább arra, hogy ne fulladjon semmittevésbe számukra az egész nyár.

Persze ez nem azt jelenti, hogy teljesen be kell tábláznunk a gyerekek nyári szünetét, hiszen nagyon fontos, hogy az egész éves hajtás és főleg az év végi hajrá után valóban kipihenjék magukat. A több mint két hónapos nyári szünidő azonban sok ahhoz, hogy egész nap otthon heverésszenek, filmeket nézzenek, esetleg a számítógépen játsszanak, így érdemes felkészülni néhány programmal.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Irány a nagyszülők!

Ha a nagyszülők már nem dolgoznak, és fel tudnak szabadítani egy-egy teljes hetet az unokákra a nyáron, az a lehető legjobb. Főleg akkor, ha olyan helyen laknak, ami kicsit eltér a megszokott környezetüktől. Ha mi a városban élünk, a nagyszülők pedig vidéken, a valódi környezetváltás biztosan igazi kikapcsolódást jelent majd a gyerekek számára, hiszen kint lehetnek a szabadban, és együtt lehetnek a rohanós iskolaidőszakban ritkábban látott nagyszüleikkel is.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Táborozásra fel!

Szerencsére ma már rengeteg tábor közül válogathatunk, ha szeretnénk, hogy a gyerekek barátkozzanak, és megtapasztalják az igazi táborozós élményt a nyáron. Érdemes azonban jó időben megkeresnünk a megfelelőt, hiszen hamar betelnek a helyek. Ha nem szívesen alszanak máshol a kicsik, akkor sincs gond, hiszen nyáron szinte mindig találunk napközis táborokat is, ahol reggeltől délutánig szuper programok, kézműves-foglalkozások, sportlehetőségek várják a gyerekeket, a nap végét azonban már otthon tölthetik. Egy dologra viszont mindenképp készüljünk fel: sok esetben mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, főleg, ha nemcsak egy, hanem több gyerkőcöt is táboroztatni szeretnénk a szünetben.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Játszóbuli

Egészen biztosan nemcsak mi „küzdünk” azzal, hogy kimozdítsuk kicsit a kiskamaszokat a lakásból a szünet idején, így érdemes összefogni az iskolából vagy a rokonságból néhány másik szülővel és közös programokat szervezni a gyerekeknek. Egyik nap itt, másik nap ott hozzunk össze játszóterezést, közös strandolást, ha pedig esős idő van, akkor jöhetnek a délutáni társasjátékcsaták. Persze ezekhez a programokhoz mindig kell szülői felügyelet, mégis könnyebb úgy megszervezni, ha felváltva kell vigyáznunk a gyerekekre.

Nyári munka

Sokan azt az elvet vallják, hogy a gyerekek szünete legyen felhőtlen, és ne terheljük őket kötelességgel, hiszen épp elég feladatuk van év közben. Ez egyrészt igaz, másrészt nem kell feltétlenül egy, a teljes nyarat átívelő munkára gondolnunk. Ha kapnak valamilyen extra, nagyobb feladatot tőlünk a szokásos házimunkán felül, és azt honoráljuk, már abból is sokat tanulhatnak a munkáról, a pénzről és a felelősségről. Ha nagyon elutasítják, ne erőltessük, de érdemes évről évre szóba hozni, ahogy egyre nagyobbak lesznek, egy idő után pedig talán saját maguktól kialakul bennük az igény, hogy munkával gyűjtsenek pénzt a nyári szünet egy részében.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Minden héten sport

A sportot nyáron sem szabad abbahagyni, még akkor is fontos, hogy megmaradjon a ritmus, ha ilyenkor nehezebben veszik rá magukat a gyerekek a mozgásra. Gondoskodjunk róla, hogy legalább hetente kétszer eljárjanak focizni, táncolni, lovagolni, tollasozni, szinte mindegy, hogy mit, a lényeg, hogy sport legyen, és élvezzék, annál is jobb, ha mindezt barátok között és jó társaságban tehetik meg. A nyár a legjobb alkalom arra is, hogy új sportokat próbáljanak ki, így bátran keressünk nekik új lehetőségeket.