(Fotó: illusztráció pexels.com)
Egy csésze finom, selymes kakaó néha nemcsak a testet, de a lelket is átmelegíti, készítsünk egy klasszikus verziót belőle, ahogy még nagymamáink is csinálták, hiszen bár a porkakaók is nagyon finomak, mégiscsak ez az igazi. Két bögre kakaóhoz nem kell más, csak két bögre tej, két teáskanál cukrozatlan kakaópor, négy teáskanál cukor, 200 milliliter habtejszín és kevés porcukor. Forraljuk fel a tejet, egy bögrében pedig keverjük el szárazon a kakaóport és a cukrot. Ha a tej felforrt, keveset kanalazzunk a bögrébe és keverjük csomómentesre a kakaóporral. Ha már csomómentes, öntsük vissza a lábosba és forraljuk fel újra. Ha kész, öntsük bögrékbe, verjük fel a habtejszínt egy kevés porcukorral és kanalazzuk a bögre tetejére. Igazi lélekmelengető finomság a téli estékre.
(Fotó: illusztráció pexels.com)
Narancsos forró csokoládé
A sűrűbb csokoládé kedvelőinek a kakaó helyett jobb választás lehet a forró csoki, ez azonban már igazi édességbomba, így bánjunk óvatosan a mennyiséggel. Ha az egész családnak készítünk, szükségünk lesz egy liter tejre, fél liter vízre, egy egész narancs héjára és 250 gramm étcsokoládéra. A tejet és a vizet öntsük egy lábosba, majd adjuk hozzá a narancs vékonyan lehántott héját. Forraljuk fel lassú tűzön, majd hagyjuk pihenni tíz percig. Vegyük ki belőle a héjat, majd adjuk hozzá az apróra tört csokoládét, állandó kevergetés mellett forraljuk fel újra, majd ha a csokoládé teljesen elolvadt benne, vegyük le a tűzről és öntsük poharakba, mielőtt nagyon besűrűsödne.
Alkoholmentes, gyümölcsös puncs
A vásárok egyik kedvelt itala a forró puncs, de ott általában alkohollal feldúsítva fogyaszthatjuk, létezik azonban belőle olyan alkoholmentes verzió is, amelyből a kicsik is nyugodtan ihatnak. A legegyszerűbb puncshoz egy rúd fahéjat vágjunk apró darabokra és adjunk hozzá 4-5 darab szegfűszeget, öntsünk rá 5 dl almalevet, majd főzzük közepes lángon 10–12 percig. Szűrjük le, majd adjunk hozzá 2 dl narancslevet és újra melegítsük fel. Citromkarikákat, kockára vágott gyümölcsöket is adjunk hozzá, azzal együtt még melegen kanalazzuk bögrékbe. Ha szívesen készítenénk alkoholos verziót is, nem kell változtatnunk az alaprecepten, csupán egy kevés rummal bolondítsuk meg.
(Fotó: illusztráció pexels.com)
Forralt bor
A forralt bor szintén a téli időszak egyik kedvence, és akár otthon is könnyedén elkészítjük. Vegyünk egy üveg vörösbort, 3 dl vizet, 7 evőkanál cukrot, 5-6 szegfűszeget, egy rúd fahéjat, kevés borókabogyót és egy citromot. A citromon kívül öntsünk mindent egy lábosba és kezdjük el melegíteni, de ne hagyjuk, hogy forrni kezdjen. Ha már kellően átmelegedett, szeleteljük fel a citromot és adjunk hozzá 4-5 karikát, majd azzal együtt forraljuk össze és már élvezhetjük is a saját házi készítésű forralt borunkat.
(Fotó: illusztráció pexels.com)
Ír kávé
Folytatva a felnőtteknek szóló italok sorát, még egy alkohollal megízesített finomságot hagytunk a végére, amely akár a karácsonyi asztalon is helyet kaphat. Főzzünk le hozzá egy adag friss hosszú kávét, mielőtt kiöntjük a bögrénkbe, az aljára tegyünk két kávéskanál barna cukrot, keverjük el jól, majd adjunk hozzá 2 cl ír whiskyt is. Habosítsunk tejszínt és kanalazzuk a pohár tetejére és máris kész a vacsora utáni kávé egy kis különleges extrával.