A kalács igazi hagyományos húsvéti étel, melyet egyes vidékeken még a templomban is megszentelnek, hogy ezzel megvédjék a híveket a böjt utáni mértéktelen evéstől. Számtalan változata létezik, de az biztos, hogy a háznál készült a legfinomabb, össze sem hasonlítható a boltban megvásároltakkal. Tehetünk bele mazsolát, magokat, főként mandulát, készíthetjük márványosan is, ekkor a tészta felébe kakaót teszünk, s így keverjük össze. De megtölthetjük, dióval, mákkal, mogyorókrémmel vagy kakaóval. Egyes vidékeken sonkát, tojást sütnek bele.

(Fotó. illusztráció pexels.com)
Hozzávalók:
- 60 g vaj
- 25 g élesztő+1 evőkanál cukor
- 2,5 dl langyos tej
- 80 g cukor – ha sósan készítjük, akkor egy evőkanál só
- 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
- 1 csapott teáskanál só
- 400 g finomliszt
- 100 g rétesliszt
- 1 egész tojás a kenéshez

Fotó: Unsplash
Elkészítés:
Első lépésként az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, közben a lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a tojásokat, majd a tejes élesztőt. Elkezdjük keverni kézzel, ne ijedjünk meg, ezen a ponton még elég ragacsos, de pár perc alatt összeáll. Ha van tésztakeverő gépünk, használhatjuk azt. Fokozatosan hozzáadjuk a megolvasztott vajat. Ne tegyünk bele sem több tejet, sem több lisztet, a fent leírt mennyiségeket tartsuk be, össze kell állnia a tésztának. Ha megvagyunk, tegyük félre keleszteni 40 percre, megfonjuk, majd újabb 40 percig kelesztjük, megkenjük tojással és 180 fokos sütőben maximum 40 percig sütjük.