
(Fotó: Ridikül/Tőke Béla)
Családneve? Hortobágyi. Keresztneve? Palacsinta. Nem csodálkozunk rajta, pedig lehetne.

Hajabácsné Dr. Dobos Dóra (Fotó: Ridikül/Tőke Béla)
A székelykáposzta tényleg a székelyekről kapta a nevét? Nem tévedés, hogy a Rigó Jancsi torta valós személy után lett elnevezve?

Medgyesi Gergely Árpád (Fotó: Ridikül/Tőke Béla)
Lehetne viccelődni a földrajzi vagy családnevekkel, de ennél izgalmasabb az, hogy kerültek az étlapokra az elmúlt évszázadokban és vajon annak, akinek vagy aminek a nevét viselik, tényleg volt köze a gasztronómiához?

Cecei – Horváth Gergely (Fotó: Ridikül/Tőke Béla)
Bécs és a rántotthús, Somló és a galuska, Miskolc és a kocsonya, Gyula és a kolbász, Párizs és a parizer… Miért más Brassóban az aprópecsenye vagy Pozsonyban a kifli?

Bandor Éva (Fotó: Ridikül/Tőke Béla)
És hogy történt, hogy híres emberek adták családnevüket egy-egy ételhez, desszerthez? Írói fogások? Vagy gasztronómiai marketing? Vendégünk: Bandor Éva színművész, Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Hajabácsné Dr. Dobos Dóra történész, muzeológus és Cecei-Horváth Gergely étteremvezető, vendéglő társtulajdonos.
Ridikül ma, szerdán (05.07.) 16:00-tól a Dunán!
A Ridikül korábbi adásait ezen a linken nézhetik vissza.