Életmód

A filléres trükk, amitől ragyogni fognak a konyharuháid

Makacs zsírfoltok, elszíneződött textilek, szürke tónusú kedvencek a konyhában? Ne dobd ki a régi konyharuhákat, mutatunk egy meglepően egyszerű trükköt, amivel újra tiszták és illatosak lesznek!

A konyharuhák nálunk is állandó használatban vannak: kéztörlés, kifröccsent víz, zsíros edény megfogása – szinte minden helyzetben értük nyúlunk. Csakhogy ezek a praktikus kis textildarabok hihetetlenül gyorsan koszolódnak, és sajnos még a legdrágább mosószerrel sem mindig nyerik vissza eredeti állapotukat.

(Fotó: Unsplash)

Sokan próbálkoznak hipóval, dörzsöléssel, extra magas hőfokkal, de gyakran csak csalódás a vége, a foltok pedig maradnak. A jó hír? Van megoldás, méghozzá filléres!

Egy egyszerű házi keverék csodát tesz a konyharuhákkal és nincs szükség vegyszerekre vagy újabb bolti trükkökre.

A kombináció a nagymamáink praktikájára épül, csak egy kis víz, szódabikarbóna és ecet kell hozzá. Áztasd be a konyharuhákat ebbe az elegybe, hagyd állni legalább egy órát, majd mosd ki a szokásos módon.

Az eredmény: tiszta, szinte új konyharuhák, friss illattal és hófehér színnel.

A módszer nemcsak hatásos, de környezetbarát is és végre nem kell havonta új darabokat vásárolnod.

Extra tippek:

Tejsavó vagy aludttej

Hihetetlenül hatékony a megsárgult textíliákra! Áztasd a konyharuhát aludttejben vagy hígított tejsavóban 2-3 órán át, majd mosd ki mosógépben. Visszaadja az anyag rugalmasságát és fehérségét is.

Só és citromlé

Keverj el egy evőkanál sót frissen facsart citromlével, majd dörzsöld be vele a makacs foltokat a konyharuhán. Hagyd állni 15–20 percig, majd dobd be a mosásba. Frissít, fehérít és szagtalanít is!