×

Csillagok

Az ujjak jógája – Gyógyító kéztartások, a mudrák

A jógában a pózok (ászanák) gyakorlása kiegészül a tudatos kéz- és ujjtartásokkal is, melyeket mudráknak nevezünk – ezek segítik testünkben az energia áramlását, az elmélyülést, és helyes, rendszeres gyakorlásuk beindítja az öngyógyító folyamatokat.

A mudrák gyakorlása rendkívül egyszerű, hiszen szinte bárhol, bámikor végezhető. Gyakorolhatjuk állva, ülve, de még járás közben is – a lényeg, hogy mindig ellazult állapotban fogjunk hozzá, és figyeljük a légzésünket. Előtte gyengéden masszírozzuk át kézfejeinket és ujjainkat. Az, hogy mennyi ideig tartunk egy mudrát, változó, de eleinte kezdjük 3 perccel, amit idővel, ha jólesik, felemelhetünk 20 percre. Ahhoz, hogy a mudrák kifejthessék jótékony hatásukat, legalább 3 hétig kell őket gyakorolni naponta, ám egyszerre maximum csak kettőt válasszunk, és az egyiket reggel, a másikat pedig este végezzük.

Lótusz mudra

A szívünk előtt érintsük össze a kezeinket úgy, hogy csak a tenyerek éle, valamint az ujjbegyek érjenek össze. Belégzésre nyissuk szét a középső ujjainkat, csak a hüvelykujj és a kisujj maradjon összeérintve (ez a mozdulat a lótuszvirág kinyílását szimbolizálja). Kilégzésre lassan zárjuk vissza az ujjbegyeket. 20-szor ismételjük el ezt a mozdulatot, majd a végén 2–5 percig tartsuk meg a nyitott lótuszt. Ez a mudra a szívcsakrához tartozik, a lelki tisztaság jelképe. Ha magányosnak, elveszettnek érezzük magunkat, segít megszabadulni a lelkünkre nehezedő negatív érzésektől.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Uttarabodhi mudra

A hasunk előtt, gyomortájékban kulcsoljuk össze az ujjainkat, majd a mutató- és hüvelykujjunkat kinyújtva érintsük össze. A mutatóujjak nézzenek felfelé. Ezt a legnagyobb megvilágosodás mudrájának nevezik, hiszen segít ellazulni, és elcsendesíteni az elmét. Növeli önbizalmunkat és pozitív érzésekkel tölti meg lelkünket. Jó hatással van a bélrendszer működésére, valamint frissítőleg hat az egész testre azáltal, hogy erősíti a szívet és a tüdőt.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Hakini mudra

Az ujjbegyeinket érintsük össze a mellkasunk előtt úgy, hogy a kezek egy háromszöget formázzanak – a hüvelyk- és kisujjak adják a háromszög talpát. A mindent látó szem kéztartása javítja a memóriát, összehangolja a jobb és a bal agyféltekét, valamint erősíti a koncentrálóképességet. Alkalmazzuk, ha úgy érezzük, elakadtunk az életben, és segítségre van szükségünk a felsőbb energiáktól.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Sivalinga mudra

A bal kezünket tenyérrel felfelé helyezzük a köldökünk elé. A jobb kezünk ujjait zárjuk ökölbe, csak a hüvelykujj mutasson felfelé. A jobb öklünket helyezzük a bal tenyerünkbe, az alkarok könyöktől könyökig maradjanak egy síkban. Ez a harmónia és az egyensúly kéztartása, erősíti önbizalmunkat és elégedettségérzéssel tölt el. Levertség, fáradtság ellen különösen hatékony (főleg így a tél közeledtével), és az öngyógyító folyamatokat is serkenti a testben.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Linga mudra

Kulcsoljuk össze az ujjainkat gyomortájéknál, de az egyik hüvelykujjunk maradjon felfelé nyújtva. Ezt a mudrát maximum 15 percig tartsuk mély, egyenletes légzéssel (mindig orron át lélegzünk ki és be). Ez a mudra növeli szervezetünk ellenálló képességét, segít legyőzni a légúti megbetegedéseket, enyhíti a köhögést. A megfázásos időszakban akár napi háromszor is érdemes gyakorolni.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Pihenő mudra

Ezt a mudrát ülve végezzük. Hüvelykujjainkat érintsük a behajlított kisujjak körméhez, a többi ujjunkat pedig tartsuk egyenesen nyújtva. A bal kéz ujjait helyezzük a jobb kéz ujjaira, majd mindkét kézfejünket pihentessük az ölünkben. Ezt a túlzott aktivitás elleni mudrának is nevezik – gyakorlása azoknak ajánlott különösen, akik hajlamosak „túlpörögni”. A pihenő mudra lecsendesít, segít ellazulni, oldja a stresszt, és lefékezi a bennünk munkálkodó cselekvési kényszert.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Aki mélyebben elmerülne a mudrák tanulmányozásában, annak Gertrud Hirschi svájci jógaoktató Mudrák I. és II. című könyvét ajánljuk.