×

Csillagok

Egy örökké épülő, kísértetjárta kastély: a Winchester-ház

Épült 1884-ben egy ház, amelynek sosem volt alaprajza, nem mérnökök tervezték, és 38 éven keresztül folyamatosan építették. Sarah Winchester, a ház tulajdonosa haláláig módosítgatta otthonát, mert egy bostoni médium szerint ez vezethetett volna a gyógyulásához. A házban 161 szoba van, és több olyan ablak vagy ajtó, amely nem vezet sehová. Legutóbb 2016-ban fedeztek fel egy olyan szobát, amiről addig nem is tudták, hogy létezik. Izgalmas kaland belemerülni az örökké épülő Winchester-ház történetébe.

Van egy ház a kaliforniai San Joséban, amelynek különös története van. A Winchester Mystery House egykor Sarah Winchester otthona volt, aki William Wirt Winchester özvegye volt. A férfi arról volt híres, hogy róla nevezték el a vadnyugat egyik leghíresebb ismétlőpuskáját, amit egyébként ő talált fel. Visszatérve a Winchester-házhoz: a viktoriánus stílusban épült kastély jelenleg magántulajdonban van, és meglehetősen sok nézelődőt, turistát vonz ez a nem mindennapi látványosság.

https://www.instagram.com/p/BbbKYgVgL2M/?taken-at=41400

De mitől is olyan különleges?

Az 1884-ben épült házat Sarah Winchester folyamatosan építette, megszakítás nélkül egészen a haláláig, 1922-ig, amikor is a munkálatok egyik pillanatról a másikra abbamaradtak. Sarah Winchester életrajzának írója azt állítja, hogy a nő halála előtt már korábban elbocsátotta a munkásokat, hogy „nyugodtan tudjon a halálra készülni”, de a munkálatok valahogy nem maradtak abba, csak a halála napja után. Vagyis már ekkor felfigyeltek az emberek a ház misztériumára… Miután Sarah férje 1881-ben tuberkulózisban meghalt, az özvegy több mint 20,5 millió dollárt örökölt. Ez az örökség pedig óriási vagyont jelentett, amelyből bőven telt a folyamatos építkezés finanszírozására.

https://www.instagram.com/p/BDLtO7NLJkv/?tagged=winchesterhouse

A fennmaradt emlékek szerint Sarah, miután meghalt újszülött lánya és a férje is, egy bostoni médium tanácsára a nyugati partra költözött. A tanács szerint itt kellett egy nagy házat felépítenie magának és a férje által készített fegyverek áldozatai szellemeinek. És ezt a nagy házat élete végéig építenie kell. Bár az is elképzelhető, hogy a depresszió miatt keresett magának egy új lakhelyet, és ezzel szerette volna megnyugtatni a családját (addig?) kísértő szellemeket.

https://www.instagram.com/p/BbK4u_Zn_wM/?taken-at=41400

Akárhogy is, 1884-ben megvett egy befejezetlen parasztházat a Santa Clara-völgyben, és megkezdte a kastély építését. Mivel nemigen volt megtervezve, a hatalmas házban olyan furcsaságok is találhatók, mint például ajtók és lépcsők, amik nem vezetnek sehová, „vakajtók” és „vakablakok” lelhetők fel benne, és olyan lépcsők, amelyek másik lépcsőre nyílnak. És ez a sok furcsaság a látogatókban újra és újra azt az érzést kelti, hogy az épület kísértetjárta.

https://www.instagram.com/p/BbKZIWWjYqi/?taken-at=41400

Örökké épülő épület

Az 1906-os földrengés előtt a ház hétemeletes volt, de ma már csak négyemeletes. Túlnyomórészt vörösfenyőből készült. Körülbelül 78 ezer liter festék szükséges a ház festéséhez. Összesen 161 szoba található benne, köztük 40 hálószoba, 2 bálterem (egy befejezett és egy befejezetlen), valamint 47 kandalló, több mint 10 ezer ablaküveg, 17 kémény, két pince és három lift is van a hatalmas házban. A birtok mára 4,5 hektárra csökkent, ami a háznak és a közeli melléképületeknek szükséges minimum. Érdekes, hogy csak egy működő vécé volt az épületben, az összes többi mosdó csak „álca” volt benne. A festett üvegablakok közül több a Tiffany Társaságtól származott. Néhányat kifejezetten neki készítettek.

https://www.instagram.com/p/BbkVSe0BKp-/?taken-at=41400

A ház sorsa Sarah halála után

Amikor meghalt Sarah Winchester, a ház kivételével az összes tulajdonát az unokahúgára és a titkárnőjére hagyta. Mrs. Winchester nem rendelkezett a ház sorsáról a végakaratában, az ingatlant felmérő szakemberek pedig értéktelennek tartották a földrengés okozta károk, a kivitelezés és a befejezetlenség miatt. Az aukción egy helyi befektető több mint 135 000 dollárt adott érte, majd 10 évre bérbe vette, végül meg is vásárolta John és Mayme Brown. 1923 februárjában, öt hónappal Sarah Winchester halála után a ház már nyilvános volt, és a Mayme Brown volt az első idegenvezető benne. Azóta több új helyiséget fedeztek fel a különleges épületben, a legutóbbit éppen 2016-ban.