Csillagok

Egy majdnem ötvenéves nő majdnem újévi fogadalma… tíz pontban

Cikkek tucatjai jelennek meg arról, hogy mi mindent kell megtennünk, mielőtt betöltjük a 30-at, a 40-et, az 50-et. Néha kicsit viccesek, máskor inkább ijesztőek, mennyi mindenről lemaradtunk, lemaradunk, vagy mennyi mulasztásunk van másokhoz képest. Hú. Sok. És szaladnak az új évek.

Éppen ezért most mi szedtünk össze tíz olyan dolgot, amit szerintünk kell megtenni, elfogadni, belátni, mielőtt (belendül az új év, vagyis elszalad ez az év is) betöltjük… mondjuk az ÖTVENET. De nem sürgős, az se baj, ha csak a HATVANADIK szülinapra áll össze kész egésszé minden. Vagy azon is túl.

  1. A legfontosabb, hogy végre elfogadjuk, csakis a saját tempónk szerint érdemes, szabad haladnunk az élet minden területén. Írjanak bármit a cikkek… vagy hajtson bárhogy a környezet.
  2. Utazzunk el legalább egyszer a Föld egy álompontjára, akkor is, ha az sok-sok-sok száz kilométerre van. Akkor is, ha az elérhetetlen álomnak tűnik. Akkor is, ha úgy hisszük, arra aztán soha nem lesz pénzünk. Jelöljük ki MA azt a pontot, és kezdjünk gyűjteni rá. Elő a legnagyobb befőttesüveggel!
  3. Béküljünk meg a haragosainkkal. Ugye milyen jó, hogy (jelenlegi életkorunk függvényében) akár tíz évünk is van még erre?
  4. Tanuljunk meg minimum egy idegen nyelvet. Vagy kettőt. Az egykor volt szerelmünk nyelvét. Jöhet a spanyol, az olasz, az angol vagy valami egzotikus. Nem baj, ha soha nem használjuk aktívan… az a nyelv akkor is a miénk. Ha most nekiállunk, és naponta csak egyetlen szót tanulunk meg, akkor is jó ütemben haladhatunk, ha már csak két évünk van az ötvenig. Vagy a hatvanig. (Az már csak hab a tortán, hogy kutatások szerint a nyelvtanulás olyan agyi tevékenység, ami képes lassítani a demenciát…)
    Fotó: iStock.com/Willemvw

    Fotó: iStock.com/Willemvw

  5. Próbáljuk ki, tényleg annyira szuper-e az a bizonyos folteltávolító. Igen, az. Pont az, amit sose vettünk meg eddig, mert biztos csak átverés, humbug, „úgyseszediki”. És ha tényleg működik? És ha más tényleg foltmentesen tud mosni, csak mi nem? Na ugye!
  6. Egész életünkben utáltunk egy bizonyos ételt? Egy falat se menne le a torkunkon? Nos, a legkönnyebb gyakorlat arra, hogyan mozduljunk ki a komfortzónánkból, ha egy alkalommal nagy lelkesedéssel elkészítjük magunknak, és igen, ha meg is kóstoljuk. Tudjuk, hogy sokszor azért a viszolygás, mert valamilyen nagyon is könnyen beazonosítható, kellemetlen (vagy fájdalmas) élmény kötődik ahhoz az ízhez, fogáshoz, de nagy az esély arra, hogy az ízzel való barátkozás során az élményfeldolgozás is megtörténik vagy megindul.
  7. Csináljunk valami őrültséget. Nem, nem mondjuk meg, mit (bár vannak ám ötleteink). Olyat válasszunk, amit már régóta szeretnénk, de eddig nem volt hozzá bátorságunk. Mert mit szólnak mások!
    Fotó: iStock.con/jacoblund

    Fotó: iStock.con/jacoblund

  8. Ja igen… engedjük el végre ezt a félelmet. Ezt a „mit szólnak mások” parát. Mindenki azt gondol, mond rólunk, amit csak szeretne. Egy ötvenes nő csak mosolyog a róla szóló pletykákon. (Még szép, hiszen a felét se tudják rólunk, és azt is rosszul, nem igaz???)
  9. Merjük újra vagy végre először megízlelni az igazi szerelmet. A rajongásig szabad szeretnünk, ugye tudjátok? És jogunk van ahhoz, hogy a rajongásig szeressenek minket. Teljesen mindegy, hány évesek vagyunk.
  10. Ugorjunk le valahonnan magasról (bungee jumping), vagy üljünk fel a legmagasabb hullámvasútra, vagy másszuk meg az ország legmagasabb pontját. Nem baj, ha reszkető lábaink nem tartanak majd meg minket, vagy kiszakad a tüdőnk. Ha majd visszagondolunk az életünkre, nagyon bánjuk, hogy ezt elmulasztottuk. Egyszer (a saját) világunk tetején kell állnunk, és kész.