Csillagok

Egy zen mester szerint a pozitív gondolkodás a legrosszabb, amit tehetünk magunkkal

Sokszor hallottuk már, hogy ha nehéz időszakon megyünk keresztül, csak gondolkodjunk pozitívan, és minden magától helyrejön. Sokszor a vonzás törvényeként is emlegetik ezt a felfogást – a híres zen mester, Osho szerint azonban ez a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk. De miért?

Az elmúlt években nagy slágere volt, és van most is a pozitív gondolkodásnak, szinte úgy tűnik, senkinek nem lehet rossz napja, rossz időszaka, sőt, ha pesszimista mer lenni, akkor már egyenesen emberiség elleni bűntettet követ el. A felfogás szerint a pozitív gondolkodás bevonzza a jót, és nagyjából mindenre lehet alkalmazni, a pénzügyi sikerektől egészen a magánéleti válságokig. De tényleg így van ez, vagy kicsit túltoljuk ezt a pozitivizmust? Meddig egészséges ez a nagy pozitív gondolkodás?

Fotó: Freepik.com/jcomp

Fotó: Freepik.com/jcomp

A híres zen mester és spirituális vezető, Osho szerint egyáltalán nem tesz nekünk jót, ha ennyire erőltetjük a pozitivizmust akkor is, ha nincs rá okunk. Amikor korábban arról kérdezték, mit gondol erről a nagy pozitivizmusról, kifejtette, mennyire káros lehet a lelki egészségünkre nézve.

A zen guru szerint a fals pozitív gondolkodás azt jelenti, hogy olyankor is a jóra kell koncentrálnunk, amikor valójában nincs rendben minden, ezzel pedig hazudunk saját magunknak, és nem vagyunk őszinték. Tettetünk, és megtagadjuk magunktól a valóságot. „Azt jelenti, hogy egy adott dolgot látunk, de megtagadjuk, megtévesztjük saját magunkat, és egyúttal másokat is” – mondta a mester.

Osho szerint ez egy amerikai eredetű gondolkodásmód, és csak rosszat tesz az emberekkel, nem segít semmiben. Persze azért nem árt, ha nem vagyunk teljesen pesszimisták, de erőltetni a pozitív gondolkodást sem kell. Itt is az arany középutat találjuk meg!