Csillagok

Írjuk meg magunknak a saját boldogságunkat!

Elég egy füzet és egy toll hozzá, no meg egy nagy adag őszinteség és tudatosság – mindenki számára elérhető a naplóírás. Az érzelmeink papírra vetése ugyanis állítólag segíthet azok feldolgozásában. A szakemberek szerint könnyebben fel tudjuk dolgozni a segítségével a tragédiákat és traumákat, vagyis enyhülhet általa a fájdalmunk. Így lehetünk napról napra jobban, boldogabban.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az úgynevezett boldogságnapló, vagyis hogy az emberek a nap végén kiírják magukból a gondolataikat, érzéseiket, és ezáltal egyrészt egyre őszintébbekké válnak önmagukkal szemben, másrészt a leírtak alapján jobban látni, hogy milyen problémákkal küszködünk, mi szükséges, hogy fejlesszük önmagunkban. A naplóvezetés segítségével így lehetünk napról napra mentálisan egészségesebbek, a mindennapjainkban kiegyensúlyozottabbak és hatékonyabbak.

Mi kell hozzá?

Egyértelműnek látszik, hogy fogunk egy füzetet meg egy tollat, és elkezdünk írni. Valahogy így is kezdődhetett, ráadásul a pszichológusok már régóta alkalmazzák ezt a módszert az egyes terápiák alkalmával, tudniillik megkérik a páciensüket, hogy naponta írják le, mikor, miért és mit éreztek, hogy a következő alkalommal meg tudják beszélni, dolgozni tudjanak a problémán. Nos, a saját napló vezetése is valahogy így néz ki, csakhogy mikor kezdett elterjedni, természetesen rögtön felfedezték benne egyesek az üzlet lehetőségét. Díszkötéses naplók jelentek meg az üzeletek polcain, tele „segítő” kommentekkel, bölcs gondolatokkal, elgondolkodtató idézetekkel, esetleg napi feladatokkal, vagy „csináld meg” listákkal. Pedig ha rendszeresen írunk és a saját érdekünkben tesszük mindezt, valóban elegendő lehet egy egyszerű füzet és a legolcsóbb toll is.

Fotó: Freepik.com/jcomp

Fotó: Freepik.com/jcomp

Amerikából jött

A naplóírás ezen módszere a texasi egyetemen dolgozó, amerikai James Pennebaker szociálpszichológus nevéhez köthető, aki az 1980-as években adott ki egy tanulmányt a naplóírás pozitív hatásairól. Ebben a tanulmányban arról írt, hogy tapasztalata szerint az egyes (inkább negatív) érzelmek megírása, pontosabban kiírása segíthet, hogy könnyebben és gyorsabban kilábaljunk abból, hogy rövidebb idő alatt gyógyuljanak a lelki sebeink. Később pedig más szakemberek is megjegyezték, hogy a naplóírás pozitív hatással lehet a mentális egészségre, a traumák vagy tragédiák okozta sebek gyógyítására.

Kifejező írás

A naplóírásnak tehát röviden az a lényege, hogy rendszeresen, ha lehet naponta 15–30 percet töltsünk azzal, hogy leírjuk az aznapi érzéseinket, legyenek azok akár pozitívak, akár negatívak. Persze nem árt azt is odaírni, hogy mikor és miért érezhettük azt, amit. Ez a kifejező írásnak is nevezett jegyzetelés pedig lehetővé teszi, hogy bármikor visszaolvassuk, hogy mikor, miért voltunk szomorúak vagy éppen vidámak. A tapasztalat szerint a legtöbben eleinte elég szűkszavúan írogatnak, majd idővel, amikor sikerül saját maguk előtt megnyílni és önmagukhoz egyre őszintébbnek lenni, a bejegyzések hossza és minősége is egyre nőhet. Visszaolvasva pedig láthatjuk, hogy egyes érzelmeken (például harag, irigység, bűntudat, félelem) tudtunk-e dolgozni, sikerült-e azt enyhíteni, vagy ugyanott tartunk, nem fejlődtünk a saját magunkon, a mentális egészségünkön való „dolgozásban”.

Fotó: Freepik.com/senivpetro

Fotó: Freepik.com/senivpetro

A kutatók szerint a naplóírásnak nemcsak a lelki, de a testi egészség megőrzésében, illetve annak támogatásában is szerepe van, a naplóírás állítólag segíthet a sebek gyógyulásában vagy az immunrendszer erősítésében – az írás által csökkenő stressz miatt.

A módszer eredményességét bizonyíták az egyes kutatások. Az egyik alkalommal súlycsökkentő műtéten átesett betegeket kértek a naplóírásra. Azt tapasztalták, hogy míg a műtét előtt inkább a beavatkozás miatti aggodalmaikról írtak, a műtét után inkább az azt megelőző, illetve a műtét utáni érzelmeik kerültek előtérbe. Ahogyan emlőrákos nőkkel végzett vizsgálat esetében is: megállapították, hogy a műtét utáni depresszióból gyorsabban felépültek azok a páciensek, akik papírra vetették az érzelmeiket. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek a szakemberek, hogy az eredmény nagyban függhet attól, hogy ki, mikor kezdte el a naplót vezetni, és hogy mennyire őszintén ír. Viszont azt jellemzően senki nem vitatta, hogy a módszer hatásos, vagyis ha elég kitartóan és tudatosan, kifejezően írunk, szépen lassan megírhatjuk a saját boldogságunkat.