Csillagok

3 ok, amiért érdemes álomnaplót vezetnünk

Az álmok olyan illékonyak, mint a gőz – a legtöbbre ébredés után csak pár másodpercig emlékezünk. Sokat tudhatunk meg azonban önmagunkról, ha elkezdjük leírni ezeket az álmokat.

Helyezzünk egy füzetet és egy tollat az éjjeliszekrényünkre, és reggel, rögtön ébredés után írjuk le a szavakat, amelyek beugranak az álmunkból, illetve rajzoljuk le a képeket, amelyek bevillannak. Ne felejtsük el a dátumot is odaírni.

Az álomnapló fejleszti a kreativitásunkat

Az álmok által a kreativitásunk is felébreszthető – amikor visszaolvassuk az álomnaplókat és felidézzük magunkban az álomképeket, agyunk olyan területei aktivizálódnak, amelyeket egyébként nagyon ritkán használunk. Ez a módszer tehát sokat segíthet, ha épp kreatív gondolkodást igénylő feladat előtt állunk, és szükségünk van egy kis inspirációra.

Fotó: iStock.com/Rawpixel

Fotó: iStock.com/Rawpixel

Briliáns felfedezésekre juthatunk általa

A tudatalattinkban rengeteg olyan ötlet bújik meg, amelyek ébrenlétben nem jutnának eszünkbe. Számtalan híres és fontos találmány született egy álomkép útján, így miért ne fordulhatna elő, hogy mi is őrizgetünk valahol mélyen egy ilyen világmegváltó felfedezést?!

Nyomon követhetjük a mentális és lelkiállapotunkat

Biztosan előfordult már velünk, hogy valami nagyon furcsa és szürreális álmunk volt, olyan képekkel, amelyek ébrenlétünkben sosem merültek fel. De akkor vajon honnan érkeztek? Sokszor lelkiállapotunkat tükrözik, és tudatalattink reakciói valamilyen impulzusra. Ha évek múlva visszaolvassuk az álomnaplónkat, nagyon érdekes következtetéseket vonhatunk le arról, hogy az adott életszakaszban min mentünk keresztül. Sőt, hosszú távon a fejlődésünket is nyomon követhethetjük, és megfigyelhetjük, milyen változások mentek végbe bennünk az évek során.