Csillagok

Kinek (ne) hiányoznának a ’90-es évek?

Nekünk, akik ezt a cikket olvassuk, egészen biztosan elég konkrét emlékeink vannak a '90-es évekről, noha már lassan három évtizede kezdődött, és annyi változást hozott az emberiség életében, mint előtte bármely másik dekád soha.

Számunkra itt, a Kárpát-medencében azért is volt különleges, mert szélesre tárultak azok a kapuk, amelyek addig csak résnyire voltak nyitva. De nem csak kifelé, befelé is ömlött a tartalom, és ember volt a talpán, aki az ocsú közül képes volt kiválogatni a búzát. És nem csak az ország, a világ is felgyorsult: ne felejtsük, ennek az évtizednek köszönhetjük a mobiltelefonok, a videomagnók, sőt még a személyi számítógépek széles körű elterjedését is, az extrém divathóbortokról és ezekről a ma már klasszikusnak számító filmekről nem is beszélve. Mutatjuk a kedvenceinket.

Spinédzserek (1995)

Aki a kilencvenes években volt kislány, pláne kamasz, az egészen biztosan látta a Spinédzsereket, a legendás Aerosmith zenekarban feltűnt gyönyörű szőkeség, Alicia Silverstone főszereplésével. És hogy miről szólt a film? Pár gazdag amerikai gimnazista lányon kívül valószínűleg semmiről, mégis imádtuk, ha másért nem az „életérzés” miatt.

https://www.instagram.com/p/m1DptCQc3j

Dumb és Dumber (1994)

A Dumb és Dumber nem jó film, de egészen biztosan fontos film, és keresve sem találnánk olyan moziszeretőt, aki ne látta volna legalább egyszer. Kötelező vígjáték, amely megújította a műfajt. Még ma, közel 25 évvel a bemutató után sem bírjuk ki kacagás nélkül, az író és rendező Farrelly testvérek kitettek magukért.

https://www.instagram.com/p/BfcacdDFcfG

Titanic (1997)

És persze itt volt még az évtized egyik legnagyobb durranása, a Titanic – amit lehet szeretni, vagy lehet utálni, unni, de lehetetlenség lenne letagadni, hogy fontos alkotás. Na és persze ennek a filmnek köszönhetjük Leonardo DiCapriót  is, pontosabban a Titanc Jackje tette őt olyan népszerűvé, nem is beszélve a csodás Kate Winsletről, aki azóta is az egyik legnagyobb díva, stílusikon és példakép.

https://www.instagram.com/p/BfcUMTEB6rX

Jurassic Park (1993)

A mai napig képes a tévé elé szegezni a nézőket, ki nosztalgiából, ki pedig friss rácsodálkozással nézi a többmillió évvel a kihalásuk után életre keltett dinoszauruszokat. S habár ma már tudjuk, hogy a filmben vázolt elmélet (egyelőre még) kivitelezhetetlen, azért jóleső érzéssel nézzük ezeket az óriásokat, no és persze a történettel sincs semmi baj, 2018-ban is érvényes és izgalmas, még ha a látványvilág ma már mosolygásra is készteti a nézőt.

https://www.instagram.com/p/BM-iiTJDmE9

A remény rabjai (1994)

De evezzünk most ennél mélyebb vizekre, mert bizony a sok limonádé mellett születtek olyan alkotások is, amelyek ténylegesen kiállták az idő próbáját. Aki egyszer látta már A remény rabjait, az biztosan nem fogja elfelejteni soha, ahogy arra az elképesztő csavarra is emlékezni fog, amitől ez a reménység filmje lett.

https://www.instagram.com/p/BZyXdfxnhFs

Mátrix (1999)

Még épphogy belefér az évtizedbe, hiszen 1999-ben jött ki a Mátrix, ami az első igazán sok nézőhöz elérő sci-fi. Aki látta, azt egészen biztosan nem hagyta hidegen, egyesek már-már vallásos hevülettel rajongtak érte, de gyakran érte az a kritika is, hogy nagyon komoly filozófia kérdéseket vet fel, amiket aztán nem válaszol meg. Ekkora világsikerre az alkotók közül talán senki nem számított, éppen ezért érezték szükségesnek, hogy aztán leforgassák a második és a harmadik részt is a kétezres években.

https://www.instagram.com/p/BcP9kyjj4Wv

Született gyilkosok (1994)

És persze meg kell említenünk a ’90-es évek egyik legfontosabb alkotását, Oliver Stone Született gyilkosok című filmjét, melyet annak idején kisebbfajta botrány fogadott a moziba kerülésének napján. Az alapsztori eredetileg Quentin Tarantino ötlete volt, ám az elkészült alkotást már bírálta, ahogy sokan mások is, mégis megnyerte megjelenése évében az egyik legrangosabb filmes elismerést, a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját. Nem egy egyszerű film, de mindenkinek látni kell, hiszen nem csak a ’90-es évekről árul el sokat, de az emberi természetről, gyengeségeinkről is.

https://www.instagram.com/p/BfOQSoZlQq8