Csillagok

Boldog születésnapot! – Ma 76 éves Zorán

Az énekes ma, március 4-én tölti be a 76. életévét. Pályájának rövid visszatekintésével kívánunk neki nagyon boldog születésnapot!

Sztevanovity Zorán 1942. március 4-én született Szerbiában, Belgrádban. Családjával 1948-ban költözött Magyarországra, Budapesten telepedtek le. A Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán tanult egy ideig, de néhány szemeszter után öccsével együtt úgy döntött, hogy a műszaki pálya mégsem neki való, és inkább a zenélést választja helyette.

1960-ban a Zenith együttes tagjává vált, énekelt és gitározott. A zenekar később a Metro Klub nevű szórakozóhelyről Metróra változtatta a nevét. A Ki mit tud?-on is indultak, de önhibájukon kívül nem tudták végigjátszani a számukat. 1963-ban Zorán már szólistaként indult a tehetségkutatón, amit meg is nyert. Közben folyamatosan játszott a Metróban is, a zenekarnak 1966-ban Édes évek címmel jelent meg az első magyar nyelvű kislemeze.

1968 januárjában Zorán Ray Phillips vendégeként két hetet töltött Londonban, ahol a Speakeasy klubban találkozott John Lennonnal és Ringo Starral.

1969-ben megjelent az első Metro-nagylemez, ami elérve az 50 000-es példányszámot, aranylemez lett. A zenekar végül 1972 őszén oszlott fel végleg. Zorán egy ideig Ausztriában és az NSZK-ban zenélt, majd hazatért, 1976-ban részt vett a Melodii Druzej többfordulós, Rigában, Leningrádban és Moszkvában zajló, szovjetunióbeli táncdalfesztiválon, amit végül meg is nyert.

Első szólólemeze hamar aranylemez lett, 1981-ben szerepelt Sándor Pál Ripacsok című filmjében. 1982-ben  Liszt Ferenc-díjat kapott. 1994. december 3-án megkapta az ARD televízió Arany Európa-életműdíját. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2002 márciusában Artisjus-díjat, majd eMeRTon-díjat kapott. 2005-ben munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével ismerték el. 2006. március 15-én Zorán Kossuth-díjat kapott, majd Prima Primissima-díjban részesült.

Összesen 35 albumot adott ki koncertfelvételekkel és válogatásalbumokkal együtt, és 17 szakmai és nem szakmai díjat nyert el eddigi pályafutása során.