Csillagok

10 fontos buddhista tanítás, amely megváltoztathatja az életünket

A buddhizmus nem mondja meg, mi az élet értelme, de egyes bölcsességével, tanításával olyan gondolatokat ébreszthet bennünk, illetve olyan módszerekkel találkozhatunk a buddhizmus tanulmányozása közben, amelyek segíthetnek nekünk abban, hogy teljesebb, boldogabb életet éljünk – és ezáltal napról napra közelebb kerülhessünk a végső igazsághoz és az igaz békéhez, a valódi boldogsághoz.

Matt Valentine spirituális író gyerekkorában a nagymamájától kérdezgette, hogy mi is az a Buddha-szobor, illetve mit jelent az, hogy buddhizmus, majd felnőttként sem lankadt a kíváncsisága, olyannyira, hogy megérezte: ez az irány számára a megfelelő ahhoz, hogy az élete a megfelelő irányban fejlődjön, hogy békével éljen, hogy egyre közelebb kerüljön a boldogsághoz. Majd amikor úgy érezte, hogy elérkezett az idő, „tollat ragadott” és megosztotta tapasztalatait a nyilvánossággal. Illetve 10 pontban röviden össze is foglalta, hogy melyek azok a tanítások, amelyek megváltoztathatják az életünket–- pozitív irányban, természetesen.

1. Éljünk együttérzéssel

Egy másik élőlény iránti szeretet egyik legfontosabb tulajdonsága az együttérzés, vagyis ha látjuk mások fájdalmát vagy örömét, megpróbáljuk beleképzelni magunkat az ő helyzetébe. Így ha például valaki elsírja magát, vagy dühös lesz, haragszik, esetleg éppen nevet, könnyebben megérhetjük a problémáját, és ezáltal – ha szükséges – könnyebben tudunk neki segíteni is. Az együttérzés segíthet abban, hogy olyasmit tegyünk másokkal, amit mi is szeretnénk, hogy velünk tegyék.

2. Kapcsolódjunk másokkal

Ne csak találkozzunk az emberekkel, hanem kapcsolódjunk hozzájuk. A felületes érintkezések helyett igyekezzünk minél mélyebb beszélgetéseket folytatni másokkal. Megismerni a másik lényét és lényegét. Ezek a kapcsolódások mindkét félnek jólesnek, feltöltenek energiával, segíthetnek olyan kérdésekre választ találni, amelyekre korábban nem találtunk. Olyan érzés tölthet el bennünket, mintha eggyé válnánk a másikkal.

Fotó: iStock.com/MarcinWiklik

Fotó: iStock.com/MarcinWiklik

3. Éljünk éber életet

Az egyik legfontosabb pont a listán Valentine szerint. Fontos, hogy az életünk minden egyes pillanatában legyünk jelen, éljünk a mostban, a pillanatban, és ne a múltban ragadva, azon szomorkodva, vagy a jövő miatt aggódva. Legyünk mindig jelen, legyünk mindig tudatosak. Tudjuk, hogy mikor mit és miért csinálunk.

4. Változzunk, hogy változzon a világ

A buddhisták szerint addig nem tudunk másokon segíteni, amíg mi magunkon nem segítünk először. Ez persze nem azt jelenti, hogy addig nem tudunk adni, amíg mi nem tettünk szert hatalmas vagyonra. Sokkal inkább arra utal ez a tanítás, hogy amíg mi önmagunkkal nem vagyunk összhangban, amíg elégedetlenek vagyunk önmagunkkal és az életünkkel, addig nem tudunk másoknak (úgy) segíteni, ahogyan szeretnénk. Nem önmagunk háttérbe szorításával lehet másokat felemelni, fontos, hogy mi is jól érezzük magunkat, hogy pozitív energiát adhassunk másoknak.

5. Fogadjuk el a halált

A halál sok esetben tabutéma, sokszor igyekszünk tudomást sem venni róla, és úgy tenni, mintha az nem is létezne. Sokkal könnyebb lehet az életünk, ha elfogadjuk, hogy egyszer vége lesz, hogy a halál természetes. Akkor nem félünk tőle, akkor elfogadjuk, hogy elkerülhetetlen.

6. Fontos, mit eszünk

Minden étkezés előtt adjunk hálát az előttünk lévő ételért, hiszen az segít a számunkra, hogy életben maradjunk, hogy elegendő energiánk legyen a napi feladatok elvégzéséhez. Ezért fontos az is a buddhisták szerint, hogy hogyan készült az étel, a húsmentes táplálkozás számukra az erőszakmentességet is jelenti. De nem kell ahhoz vegetáriánusnak lenni, hogy hálásak legyünk az ételünkért, csak próbáljunk meg együttérezni vele, még ha ez egy kicsit furcsán is hangzik.

7. Ismerjük meg, hogy milyen adni

Karácsonykor, születésnapok alkalmával átélhetjük, hogy milyen érzés másoknak adni – valamit, ami örömet okoz a számukra. De miért csak ünnepnapokon okozunk örömet a szeretteinknek vagy az embertársainknak? Legyen az adás természetes, a mindennapjaink része – még ha az, amit adunk, a jelenlétünk, a hallgatásunk, az ölelésünk.

Fotó: iStock.com/julief514

Fotó: iStock.com/julief514

8. Lépjünk túl az egónkon

Az egó, vagyis az önzés, a büszkeség, az akarás, a birtoklás utáni vágy – többek között ezek azok a dolgok, amelyek rendre megakadályozzák az egyes emberek boldogságát. Törekedjünk arra, hogy minél kevésbé legyen jelen az egó a gondolataink, cselekedeteink közben, és ezáltal közelebb kerülhetünk a spirituálitáshoz.

9. Szabaduljunk meg a 3 „méregtől”

Létezik három dolog, amely megakadályoz bennünket abban, hogy pozitív irányba terelődjön az életünk. Ezek a legtöbb esetben a béke, a nyugalom és a boldogság gátjai. Íme:

  • kapzsiság,
  • gyűlölet,
  • csalódás.

Külön-külön is sok szenvedést okozhatnak, de ha mind a három jelen van az életünkben, az meglehetősen mérgező lehet ránk nézve.

10. Kötődések nélkül élni

Gondoljuk végig, hogy mi mindenhez ragaszkodunk a jelenlegi életünkben, hogy mi az, amit féltünk, amit nem adnánk oda soha senkinek, amit féltünk, amihez kötődünk. A buddhisták szerint mindenki annyira szabad, amennyire a tárgyai megengedik, vagyis minél kevesebb dologhoz (tárgyhoz, vagyonhoz) ragaszkodunk, annál könnyedebb, annál szabadabb és így annál boldogabb lehet az életünk. De nem csak a tárgyak esetében fontos az kötődés nélküliség. Ha nem ragaszkodunk a munkánkhoz, az emberekhez, egyszeriben nagy tehertől mentesülhetünk. Nem azt jelenti, hogy nem szeretünk valamit vagy valakit, de a különböző tárgyak és más emberek nélkül is teljes az életünk.