×

Csillagok

Válasszunk csillagot: mintegy 1,7 milliárd csillag szerepel a Tejútrendszer atlaszában

A Tejútrendszer egyedülálló pontosságú, mintegy 1,7 milliárd csillag helyét meghatározó atlaszát mutatta be az Európai Űrügynökség (ESA). Az atlasz a Gaia európai űrtávcső megfigyeléseinek felhasználásával készült el. Ennyi csillagot elképzelni sem lehet…

Az adatok révén a csillagászok példátlan precizitással elkészítik a galaxis szerkezetének háromdimenziós, valaha megalkotott legrészletesebb térképét, amely várhatóan a 2020-as évek elejére készül el – írja honlapján a kutatásban részt vevő University College London (UCL) az MTI tájékoztatása szerint.

A bemutatott eredmények alapot nyújtanak a csillagászat szinte valamennyi ágának kutatásaihoz. Segíthet megérteni, hogyan formálódott a Naprendszer, hogyan állt össze a Tejútrendszer, hol van a galaxisban a sötét anyag. „A Gaia segítségével vizsgáljuk a Tejútrendszert csillagról csillagra – hol születtek, hogyan formálódtak, milyen a hőmérsékletük és a sugárzási sebességük. Közvetlen bizonyítékot szolgáltat a galaxis forgására és utat nyit további még részletesebb tanulmányok előtt” – mondta Mark Cropper, a UCL Mullard Űrkutatási Laboratóriumának a munkatársa.

Fotó: Unsplash/Nathan Anderson

Fotó: Unsplash/Nathan Anderson

Rengeteg információhoz segíti a csillagászokat a Gaia

Az adatgyűjtemény 1,7 milliárd csillagról, kvazárról, aszteroidáról és galaxisról tartalmaz információkat. Ezen belül 1,3 milliárd csillag távolságát, az égbolton való mozgását, fényességét és színét rögzítő adatot, 7 millió csillag sugárzási sebességére vonatkozó adatot, 100 millió csillag stelláris paramétereit, 550 ezer csillagnak az idő előrehaladásával bekövetkező változásait és 14 ezer aszteroida pontos pályaadatait regisztráló adatot tartalmaz.

A Gaia több száz európai mérnökből és kutatóból álló csapata nem sajátítja ki a megszerzett adathalmazt, hanem mások használatára alkalmas formában dolgozza fel és kalibrálja az adatokat. A most bemutatott adatokat a Gaia 22 hónapon át gyűjtötte. Az űrszonda további 6-7 évnyi működésre elegendő üzemanyaggal rendelkezik, és 10 évig képes dolgozni.

2013. december 19-én történt elindítása óta a Gaia a 100 ezer fényévnyi átmérőjű hatalamas csilalgrendszert kutatja, naponta 50 millió csillag valamennyi adatát rögzíti.