Csillagok

Boldog születésnapot: 92 éves lett David Attenborough

Az egyik legismertebb dukomentumfilmes természettudós, aki az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik legnagyobb úttörője volt. Még egy hangyászsünt is elneveztek róla. David Attenborough 1926. május 8-án látta meg a napvilágot – ma töltötte be a 92. életévét. Boldog születésnapot kívánunk neki!

Sir David Frederick Attenborough 1957 óta készít természetfilmeket és sorozatokat a BBC számára, ezek közül az egyik legismertebb a kilenc részből álló Élet-sorozat, amely átfogó képet mutat be a földi élővilágról. Munkásságának elismeréseképpen egy 1998-ban felfedezett hangyászsünt is elneveztek róla (Attenborough-hangyászsün, vagyis Zaglossus attenboroughi). Attenborough a magyar nézők szívébe híres-hírhedt trilógiájával lopta be magát annak idején, amelynek darabjai az Élet a Földön, Az élő bolygó és Az élet megpróbáltatásai voltak – olvasható a Wikipédián.

 

 

David Attenborough főként közvetlen, egyszerű, érdekes történeteket mesélő stílusának köszönheti hatalmas népszerűségét. Ő lett a „hátizsákos világjáró”, akinek hihetetlen kalandokban volt része. Munkájának egyik legfontosabb elismerése lehetett, amikor a királynő 1985-ben lovaggá ütötte, valamint később egy másik kitüntetést is átvehetett II. Erzsébet királynőtől. Anglia nemzeti kincsének tartják a természettudóst.

A ma 92 éves dokumentumfilmes nevéhez rengeteg sorozat és egyrészes dokumentumfilm, valamint könyv kapcsolódik. Olyan alkotások is napvilágot láttak, amelyeket nem ő készített, de ő lett a film narrátora. Hazánkban talán a legismertebb sorozatai: Élet a Földön, Az élő bolygó, Az első édenkert, Élet a fagyban, A növények magánélete, A madarak élete, Látlelet a Földről, Az emlősök élete, Élet a növények között – nézzünk meg tőle valamit a születésnapja tiszteletére!