Csillagok

Ma 70 éves Presser Gábor – boldog születésnapot!

1948-ban ezen a napon született Presser Gábor, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zenész, zeneszerző, zongorista és énekes, a magyar könnyűzene kiemelkedő képviselője.

Presser Budapesten született 70 évvel ezelőtt, már négyévesen elkezdett zongorázni. Tizenéves korában kezdett foglalkozni a zeneszerzéssel. Ekkoriban már gyakran járt át szomszédjukhoz, Seress Rezső zeneszerzőhöz beszélgetni, aki lemezeket és kottákat is mutatott neki.

1967-től kezdve az Omega első saját dalainak zenéjét írta, addig ugyanis az együttes külföldi slágerek feldolgozásait játszotta. Nyáron bevették zenészként is, majd később állandó tagja lett az együttesnek. Legismertebb dalai ebből az időszakból: Trombitás Frédi, Ha én szél lehetnék, Petróleumlámpa, Tízezer lépés és a Gyöngyhajú lány.

1971-ben aztán megalakította a Locomotiv GT-t. Az LGT volt az első magyar supergroup. A mai felállás 1977-re alakult ki: Presser mellett Somló Tamás, Karácsony János és Solti János az együttes tagjai. Ez az időszak Presser zeneileg legsikeresebb korszaka, és az egyik legtermékenyebb is, a legismertebb számait ekkor gyártotta.

Közben a színházi életbe is bekapcsolódott. A Vígszínház 1973-ban mutatta be első musicaljét, Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című kisregényének zenés adaptációját. Ezután Presser a Vígszínház több zenés darabjának is zeneszerzője volt. 1978 óta a Vígszínház zenei vezetője, ahol önálló dalesteket is ad.

Rengeteg díjjal is jutalmazták a munkásságát: Erkel Ferenc-díjat, Kossuth-díjat, Prima Primissima díjat, valamint Gundel művészeti díjat is kapott, sőt megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Szólókarrierje is elképesztően sikeres volt, tíz szólóalbumot adott ki, 1994-ben jelent meg az első „igazi” Presser-album, a Csak dalok, amit 1996-ban a Kis történetek követett.