Csillagok

Bábszínház az egész ország

„A báb nem korosztály, hanem műfaj” – olvashatjuk a Budapesti Bábszínház kezdőoldalán. Mi most mégis gyermekeknek szóló júniusi bábelőadásokat ajánlunk az ország különböző pontjairól.

Hogy miért jó színházba menni, annak ezer és egy oka van, de hogy miért jó a kisgyermekeket minél előbb rászoktatni a kultúrára, tengernyi: fejlődik az erkölcsi érzékük, dolgozik a képzeletük, megtanulnak alkalmazkodni, és persze a mese, a történet, amit látnak és hallanak, építi a lelküket. Éppen ezért vigyük minél gyakrabban a kicsiket is színházba, bábszínházba, hiszen már nyáron sem kell lemondani az élményről. Most két vidéki nyári bábfesztivál programjaiból szemezgetünk: olyan előadásokat mutatunk be, melyeket kár lenne kihagyni.

Fotó: iStock.com/SiegfriedSchnepf

Fotó: iStock.com/SiegfriedSchnepf

Békéscsaba

50 évvel ezelőtt rendezték meg az első nemzetközi bábfesztivált Békéscsabán, s azóta is háromévenként sort kerítenek a nagyszabású eseményre. A XVII. Nemzetközi Bábfesztiválra harminc társulat, előadóművész kapott meghívást, akik több helyszínen, az Ibsen Ház udvarán, a Napsugár Bábszínház kistermében, a Jókai Színházban és a teátrum előtti téren 27 bemutatót tartanak. A „nulladik napon” az amatőr bábjátékosok találkozóját rendezik meg.

A 3 emeletes mesekönyv

„Szeretnék izgalmas lenni. Szeretnék szép lenni. Szeretnék, izé… szórakoztató lenni!” – kiált fel a mesekönyv, ami (vagy aki?) éppen megszületik az író keze alatt. Megszületik, és csak kérdez, kérdez, ahogyan a gyerekek szoktak. Válaszokat keres. Segítségére vannak a földszinten lakó pupákok, a Tanító néni az első emeletről, a másodikról személyesen a Magyar Történelem, hogy minden titokra fény derüljön a harmadikon, ahol a mesekönyv írója és a könyv is lakik. Közben megtelik a mesekönyv, elmesélődnek a mesék a ház lakóiról, az emberek és a világ dolgairól.

Játssza: Tóth Mátyás

Írta: Darvasi László

Bábszínpadi adaptáció: Khaled-Abdo Szaida

Báb-, díszlet- és jelmeztervező: Grosschmid Erik, Blattner-díjas

Animáció-videotechnika: Báthory Péter

Író hangja: Hannus Zoltán

Rendező: Somogyi Tamás

Horgászni tilos!

Adott egy ember, aki szeretne kicsit kikapcsolódni, és horgászbotja társaságában kellemesen eltölteni egy délutánt. Ehhez egy olyan helyet választ, ahol egy elhagyott világítótornyon kívül más nincs is. Csak egy tábla, amin ez áll: HORGÁSZNI TILOS! De balszerencséjére egy szellem is lakik a toronyban, aki itt kísért. És mindketten mást akarnak. A szellem mindent megtesz azért, hogy a horgász elmenjen végre onnan, ne zavarja „fenséges” magányát, a horgász viszont szeretne ott kikapcsolódni. Az előbbi próbálja elüldözni az utóbbit, aki viszont erről mit sem sejt. Főhősünk azt hiszi, a balszerencse, mely minden formában megjelenik, azért üldözi, mert a tilosban horgászik. És mindez rengeteg komikus jelenetet eredményez…

Játsszák: Sipos Katalin és Sisak Peti

Fotó: iStock.com/Choreograph

Fotó: iStock.com/Choreograph

Veszprém

Immár huszonötödik alkalommal rendezik meg a Kabóciádé bábfesztivált június közepén Veszprémben. A kétnapos program a lovagkort idéző játékokkal és díszletekkel várja az érdeklődőket. A június 16-án és 17-én rendezendő fesztiválon 8 bábszínházi előadás mellett zsonglőrök, gólyalábasok, interaktív játéktér, kézműves-foglalkozás és gyermekrajz-kiállítás várja az érdeklődőket. A fesztivál egyik legnépszerűbb programjának a szombat éjszakai kalandtúra ígérkezik, amelyen a gyerekek a maguk által készített lámpással vehetnek részt.

A fesztivált megelőző napon a hagyományokhoz híven óriásbábok, gólyalábasok vonulnak fel a veszprémi sétálóutcán, június 16-án, szombaton délelőtt pedig Écsi Gyöngyi A világ kenyere című előadása nyitja a programsorozatot a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren. Ezt követően tűzzsonglőrök lépnek a közönség elé, és sárkánymaszkot viselő óriásbábokkal is lehet majd találkozni. A Pulcinella kertészkedik, valamint A három kismalac című bábelőadást a Ziránó Színház előadásában láthatják a nézők, az Aranygyapjú Társulat pedig az Ének Szent György vitézről című zenés bábjátékkal szórakoztatja a fesztiválozókat.

A témával A bábfigurák titkos élete címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget Török Ágnes, Vadon Judit és Mórocz Adrienn, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.