×

Csillagok

Így kísért mindaz, amiről nem volt szabad beszélni

Az elnyomott emlékek tünetek és választások formájában térhetnek vissza. Ráadásul nemcsak a saját élményeink bukkanhatnak fel az életünkben, hanem az őseinkéi is.

Tudjuk, hogy sok testi tünetnek lehet lelki háttere, de számos krónikus betegség még mindig megfejtetlenül áll az orvostudomány előtt. Érdemes tehát a lelki oldalon is kutakodnunk, ha gyógyulni szeretnénk. A pszichológia sokat tud arról, hogy a gyerekkori traumák hogyan hatnak a későbbi egészségre, de egyre több minden derül ki arról is, hogyan köszönnek vissza az elmúlt generációk traumái az életünkben. Előfordulhat, hogy a magas vércukorszint, az elhízás, az asztma és más kellemetlen testi-lelki tünetek gyökere nem a saját történetünkben keresendő.

Tapasztalatból molekula

Arra, hogy ez a rejtélyes átvétel mégis hogyan lehetséges a fizikai síkon, az epigenetika tudománya adja meg a választ. A genetikai jelölők lehetővé teszik, hogy ne csak fizikai tulajdonságok, hanem tapasztalatok is öröklődjenek, és nagyon úgy tűnik, hogy a mély nyomot hagyó emlékek generációról generációra utaznak – egészen addig, amíg valaki fel nem dolgozza őket. Ez derül ki például a holokauszt túlélőivel végzett vizsgálatokból és az éhínséget megélt nők leszármazottainak kutatásából. A szorongásos zavarok és az elhízás akár több generációval később is jelentkezhet ahhoz képest, amikor az eredeti esemény történt.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Az ősök fájdalmas emlékei

Jacqueline Woodson afroamerikai író például azt a kérdést teszi fel, hogya az afroamerikai népességre jellemző magas vérnyomás és víziszony kialakulásában mekkora szerepe van az ősök emlékeinek, akiket rabszolgaként, kegyetlen körülmények között hurcoltak át az óceánon. Ha az összefüggés hihetetlennek tűnik, akkor hallgassuk meg Anne Ancelin Schützenberger, transzgenerációs terapeuta történetét egyik pácienséről, amely jól illusztrálja, hogyan formálnak minket őseink tapasztalatai.

A páciens lelkes geológus volt, minden vasárnap kőgyűjtésre indult, majd a begyűjtött ásványokat széttörte és megvizsgálta. A kövek mellett lepkéket is gyűjtött, melyek cianiddal töltött üvegben végezték, mielőtt a gyűjteményébe kerültek volna. Talán már sejtjük a párhuzamot. A terápia során főhősünk családjában egy kitagadott nagypapa alakja sejlett fel, akiről senki sem beszélt szívesen, mert többször is meggyűlt a baja a törvénnyel. Bankrablás gyanújával el is ítélték, és kényszermunkára küldték, melyet a családban „kőtörésként” tartottak számon. A nagypapa később gázkamrában halt meg. Az unoka minderről természetesen semmit nem tudott azelőtt, hogy a terápia hatására nyomozni kezdett volna. Ez a történet döbbenetes példája annak, hogy hogyan térnek vissza az ősök emlékei az életünkben, olykor teljesen megváltozott, de mégis, a régi eseményekre emlékeztető formában.

Fotó: iStock.com/tommaso79

Fotó: iStock.com/tommaso79

Újrateremthetjük önmagunkat

Míg a hobbi formájában visszaköszönő emlékek gyakran veszélytelennek számítanak, nem mindenki „ússza meg” ennyivel. A viselkedési zavarok, betegségek, függőségek mélyén gyakran szintén ilyen, a tudattalanba temetett és megörökölt tapasztalatok állnak. A családi szégyen, bűntudat, reménytelenség és harag is öröklődhet, éppen azért, mert annak idején nem kaptak teret a fájdalmas érzések. A nehéz eseményeket gyakran csend, titok, tagadás és leválasztás övezi. Sokszor halljuk, hogy ami volt, elmúlt, de sajnos mindaz, amiről egyszer nem volt szabad beszélni, amire nem volt szabad gondolni, az nem tűnik el nyomtalanul, hanem rémálmok, depresszió, szorongás, testi tünetek és veszélyes választások formájában nyilvánul meg később. Szerencsére azonban nemcsak az vagyunk, amit örököltünk. Az epigenetikus és transzgenerációs hatások alól fel tudjuk szabadítani magunkat a családállítás és a pszichoterápia segítségével. Át tudjuk alakítani a személyiségünket, hogy boldogabb, egészségesebb életet éljünk.