Csillagok

Ma lenne 87 éves a színészóriás, Latinovits Zoltán

1931-ben ezen a napon született Latinovits Zoltán, akit sokan csak „a Színészkirálynak” hívtak és hívnak azóta is. A Jászai Mari-, Balázs Béla- és posztumusz Kossuth-díjas legendás magyar színész a mai napig rengeteg pályakezdő és tapasztalt színész példaképe, színházi és filmszerepei pedig máig meghatározónak számítanak.

Latinovits már a gimnáziumban is megcsillogtatta tehetségét, mikor az iskola önképző köre bemutatta Sárközi György Dózsa György című drámáját. Az előadás pikantériája, hogy az akkor még tinédzser fiú a szövegét a nézőknek félig háttal, borzasztó lámpalázasan, ráadásul beszédhibával mondta el. Az előadás után a vendégként pont ott levő Bajor Gizi megkereste, és azt mondta neki: „Maga menjen színésznek!”

Fotó: Fortepan.hu/hunyadijozsef

Fotó: Fortepan.hu/hunyadijozsef

Ezek után a színészettől kicsit eltávolodva beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol építészmérnökként szerzett diplomát, miközben folyamatosan szavalt, és színjátszó csoportok által ismerkedett a színészmesterség rejtelmeivel. Végül 1956-ban a debreceni színház szerződteti mint segédszínészt, ahol olyan nagy nevek mellett tanulhatta ki a szakmát, mint Márkus László, Hegedűs Ágnes vagy Lőrinczy Éva.

Latinovits hatalmas tehetségnek számított, játékstílusát az intellektuális szerepértelmezés és az indulatok aprólékos ábrázolása jellemezte. Emlékezetes alakításaiból kiemelkedik a Rómeó és Júlia címszerepe, A Tóték Őrnagya vagy a Mario és a varázsló Cipollája.

„Igazságomból nem engedtem soha, káros szenvedélyem a dohányzás, meg az, hogy tehetségtelen, ezért rosszakaratú emberekkel összeférhetetlen vagyok.”