×

Csillagok

Mit üzennek az álmaink? 4 módszer, mellyel kideríthetjük

Az álmokat mindig is sok misztikum övezte, és mióta világ a világ, az ember szeretné megtudni, vajon mit üzennek a tudattalan e rejtélyes hírnökei. Lássuk, hogyan kerülhetünk közelebb a titkok megfejtéséhez.

Vajon miért álmodunk? És főleg: mitől függ, hogy mit álmodunk? Ezek a kérdések régóta foglalkoztatják az embereket. Sokáig úgy vélték, az álmok megjósolhatják a jövőt, és manapság is vannak, akik képesek megálmodni, mi fog történni. A néphagyomány szerint az álmokban megjelenő képek univerzális jelentéssel bírnak, vagyis mindenki számára ugyanazt üzenik. A pszichológia szerint azonban minden álomkép egyedi, és csak személyre szabottan, az adott élethelyzettől függően értelmezhető.

Álomszótár, avagy archetípusok az álmainkban

Azt mondják, leggyakrabban olyasmiről álmodunk, ami a hétköznapokban is megtörténhet velünk. Az álmokban gyakran az emberiség közös tapasztalai jelennek meg, de olykor előfordulnak mesés álmok is: sárkányok, manók, szörnyek is lehetnek éjszakai vendégeink, különösen, ha sok mesét olvasunk. A legegyszerűbb módja az álomfejtésnek, hogyha előveszünk egy álomszótárt, melyben a leggyakoribb szimbólumok jelentését találjuk. Van, amikor a magyarázat pont talál, de van olyan is, amikor nem.

Freepik.com/kjpargeter

Freepik.com/kjpargeter

Az álomszótárak abból indulnak ki, hogy léteznek olyan jelenségek, melyek mindenkinek ugyanazt jelentik, vagy nagyon hasonló dolgokat képviselnek. Carl Jung, a pszichoanalízis egyik úttörője fogalmazta meg, hogy számos ilyen sztereotípiát hordozunk: az anyaságról, a szentekről, a nőről, a férfiról, a kertészekről, a hírvivőkről, de akár a természeti jelenségekről is: a viharról, a napsütésről, a hegyekről, a tengerről. Tulajdonképpen bármilyen jelenséggel is találkozzunk, egyes részei mindenkinek ugyanazt jelentik. Az állatokról is élnek sztereotípiák: a nyúl gyáva, a kígyó mint az álnokság és a gyógyulás szimbóluma, az oroszlán erős, a madár szabad, stb. Ahhoz, hogy megtudjuk, mit jelent egy-egy álomkép, felüthetünk egy álomszótárt is, és bizonyára találunk benne hasznos információkat. De sokkal érdemesebb elgondolkodnunk azon, hogy nekünk személy szerint mit is jelent egy adott kép, hol találkoztunk már vele, és milyen érzéseket kelt, mi jut róla eszünkbe.

Szabad asszociáció

Arra, hogy feltárjuk az álmaink jelentését, a legjobb módszer, ha megfigyeljük őket, és hagyjuk, hogy felfedjék a jelentésüket. A szabad asszociáció és a tudatfolyam technikája a 20. század elején került a költészet, a pszichológia figyelmének középpontjába, és nagyszerű eszköze annak, hogy rejtett jelentéseket tárjunk fel. Ez azt jelenti, hogy gondolkodás nélkül, szinte automatikusan írjuk le vagy mondjuk el mindazt, ami eszünkbe jut egy dologról. Érdemes papírt és tollat készítenünk az ágyunk mellé, hogy fel tudjuk írni az álmainkat, amint felébredünk.

Mielőtt belekezdenénk, írjuk fel a papírra a kérdést: Mit álmodtam? Miért álmodtam? Majd kezdjünk el írni, és ne álljunk meg közben, csak írjunk fel mindent, ami eszünkbe jut. Hogyha mindent felírtunk, akkor nézzük meg, melyek azok a részletek vagy képek, melyek különös fejtörést okoznak, melyek különösen érdekesnek tűnnek valamiért: például, mert erős érzések kapcsolódnak hozzájuk. Ha megtaláltuk őket, gondolkodjunk el azon: Milyen érzések kapcsolódhatnak hozzájuk? Hogyan kapcsolódhatnak a mostani életünkhöz? Írjuk le mindazt, ami eszünkbe jut róluk, és ha még maradtak megválaszolatlan kérdéseink, azokat is írjuk le, majd várjuk meg, hogy az íráson keresztül érkezzen rájuk válasz.

unsplash.com/Ana Tavares

unsplash.com/Ana Tavares

Induljunk ki az érzéseinkből

Az álommal kapcsolatos érzések is elvezethetnek a megfejtéshez. Ha egy kép valamilyen erős érzést vált ki belőlünk, például kígyóval, születéssel vagy szerelemmel álmodunk, akkor először is figyeljünk az érzésre. Ezután nézzük meg, mire vonatkozhat a mostani élethelyzetünkben. Volt-e korábban, hogy éreztünk hasonlót? Van-e valami, amitől most félünk vagy amiben reménykedünk? Milyen döntést hoznánk az álom alapján, ha csak rajtunk múlna?

Éljük bele magunkat

A Fritz Perls nevéhez fűződő Gestalt-terápiás megközelítés szintén foglalkozik az álmok jelentésével. Ez a módszer úgy működik, hogy felírjuk, kik és mik szerepeltek az álmainkban: emberek, állatok, tájak, épületek, tárgyak – mindennek jelentősége van. Ezután szépen sorra vesszük az egyes szereplőket, beleéljük magunkat a helyzetükbe, és megszemélyesítjük őket. Milyen érzés lehet annak a macskának, annak a fának vagy akár annak az asztalnak lenni, mellyel álmunkban találkoztunk? Mi az, amit mondana, üzenne nekünk ez a valami? Mit szeretne tőlünk? Az álomfejtés kulcsa, hogy bízzunk magunkban, az elménkben, és higgyünk a válaszoknak. Minél többet gyakoroljuk az álomfejtést, annál jobban fog menni.