Csillagok

Változókor: a termékenység elengedése az élet kiteljesedése?

A női test sok változáson esik keresztül az élet során. Ebből az utolsó általában 40 és 50 év között történik meg, és úgy hívjuk: változókor.

Másnéven klimax vagy menopauza: az az időszak, amikor a kor előrehaladtával a női hormonok termelődése csökken. Ez változatos tünetekkel járhat, a menstruáció elmaradása csak egy a sok közül. Gyakoriak a hőhullámok, az ingerlékenység, az alvászavar és a hízékonyság is. Nagyobb esély van depressziós tünetekre is, bár ezt csak részben okozzák a hormonok – a lelki változások is ugyanolyan felelősek lehetnek ebben.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

Búcsú a petesejtektől

A termékenység elengedése gyászfolyamat. Akár született gyermekünk, akár nem, a változókor után erre már nemigen lesz esélyünk – és akár szerettünk volna még, akár nem, ezt elfogadni nem könnyű. Pláne nem megy egyik napról a másikra. Egyrészt mivel ez a tény könyörtelenül szembesít minket az idő múlásával, az öregedéssel, másrészt mert úgy érezhetjük, ezzel női mivoltunk egyik legfontosabb elemét veszítjük el. Tovább nehezítik a helyzetet az egyéb kellemetlen tünetek. Bár nem mindenkinél jelentkeznek, és súlyosságuk is széles skálán mozog, de a rendszeres álmatlanság, a részben ebből fakadó fáradtság, ingerlékenység megkeseríti mindennapjainkat, változó testképünk elégedetlenséget szül, és ismét a nőiességünkbe vetett hitet ingatja meg. Egy kicsit segít, ha tudjuk, nemcsak mi, hanem minden más nő is küzd problémákkal ebben a korban.

Egy kicsit derűsebbnek mutatja a képet az az adat, hogy sok pár nemi élete éppen ebben a korban tud kiteljesedni. Ekkorra már a nők jól ismerik testüket és azt, mire vágynak, ráadásul a menstruáció elmaradásának van egy olyan pozitív hozadéka is, hogy már nem kell annak minden nyűgjével, PMS-sel és fogamzásgátlással küzdeni.

Változó idők, elcsúszó időszakok

Az elmúlt évtizedek során sokat változott a világ, a nők szerepe ebben pedig még többet. Ma már senki nem tekint idős asszonyként egy 40–50 éves nőre, sőt: sokak számára ez életük legproduktívabb, legsikeresebb időszaka. A gyermekek már nagyobbak, nem kell a mindennapjaikat felügyelni. Sokakat ezekben az években talál meg új szerelem, házasság. A karrier terén sokan ekkor teljesednek ki: rengeteg tudással és tapasztalattal a hátuk mögött már elismert és megbecsült munkaerők, ez könnyen előléptetés formájában is megnyilvánul. A nyugdíjazás pedig még nagyon messze van, ezért van idejük munkájuk gyümölcsét learatni és tovább fejlődni. Manapság egy középkorú nő értékes tagja a társadalomnak, szó sincs tehát arról, hogy haszontalannak kellene éreznie magát.

Fotó: iStock.com/tetmc

Fotó: iStock.com/tetmc

Kétségbeesés helyett kiteljesedés

Mit tehetünk, hogy a legjobban meg tudjunk küzdeni a változókor testi és lelki tüneteivel? Először is fogadjuk el, hogy a termékenység elengedése gyászfolyamat, amin keresztül kell mennünk. Ez egy komoly önismereti út, amin nyugodtan kérhetjük pszichológus segítségét is – sokat adhat, ha van kivel megbeszélnünk, mit érzünk, merre tartunk.

Általánosságban elmondható, hogy sokkal jobban viselik a klimaxot azok a nők, akik egészségesen élnek. A rendszeres sportolás javítja a megküzdési képességeket, edzi a szervezetet. Az egészséges, változatos táplálkozás segít egyensúlyban tartani a szervezetet – erre ilyenkor még nagyobb szükség van.

Szintén hasznos, ha megtaláljuk, mivel tudjuk élvezettel tölteni szabadidőnket: egy új hobbi, vagy egy régi hobbi felélesztése, amit elhanyagoltunk a családi teendők miatt, most teljesen más színbe öltöztetheti a hétvégéket. Ne zárkózzunk el a társaságtól sem: csatlakozzunk szakkörhöz, sportcsapathoz, vagy csak frissítsük fel a kapcsolatot barátnőinkkel, rokonainkkal. A szociális támogatás nagyon sokat javít hangulatunkon!

A változókorhoz kapcsolódó hormonális változások okozta testi tünetek kellemetlenek, de kezelhetők. Gyógynövények segítségével is enyhíthetők, ha nem súlyos az eset, ha viszont igen, merjük felkeresni orvosunkat, és gyógyszeres segítséget igénybe venni.