Csillagok

3... 2...1... kezdődhet a karácsony!

Már nyakig járunk a decemberben és a karácsonyi szezonban, mégsem szippantott be minket az ünnepi hangulat? Nem csoda, hiszen még pár héttel ezelőtt is igazi tavaszi időjárás volt odakint, így egyszerűen az az érzésünk, hogy még bőven van időnk – a naptár azonban mást mutat. Íme, néhány biztos módszer, amivel nagyon hamar behozhatjuk ezt a lemaradást és karácsonyi hangulatba kerülhetünk.

Díszítsünk

Szinte lehetetlen nem hangulatba jönni, ha hazaérve felkapcsoljuk az ünnepi fényeket az ablakban, gyújtunk egy gyertyát és a lakás különböző pontjain elrejtünk még néhány karácsonyi dekorációt és csecsebecsét. Nem kell túlzásba vinni, már néhány apróság is elég ahhoz, hogy eszünkbe juttassa: közeleg az ünnep. Ha van adventi koszorúnk, mindenképpen tegyük olyan helyre, ahol a lakásunk dísze lehet és illatozhat rajta a friss fenyőág.

Karácsonyi slágerek

Még a nyár közepén is karácsonyi hangulatba tudja hozni az embert egy jó pillanatban érkező ünnepi sláger, december elejétől pedig már mindenhol ezek a dalok szólnak a rádióban. Ha nem akarjuk a véletlenre bízni, hétvégén indítsuk el otthon valamelyik karácsonyi dalokra specializálódott online rádiót és adjuk át magunkat a jól ismert daloknak. Észre sem vesszük és pár perc múlva dúdolva fogunk táncolni.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

A legjobb filmek

Mindenkinek megvan a kedvenc karácsonyi filmje, legyen szó olyanról, ami karácsonykor játszódik, vagy amit mindig karácsonykor szoktunk megnézni. Mindegy, hogy Reszkessetek, betörők!-, Harry Potter-filmek vagy épp az Igazából szerelem, ha egy film a karácsonyt juttatja az eszünkbe, akkor ideje leülni egy bögre finom teával, forró csokival és átadni magunkat a jól ismert történetnek.

Elő a mézeskalácsformákkal

Amikor betölti a lakást a karácsonyi finomságok, a szegfűszeg, a fahéj, a méz, az alma illata, akkor már tényleg a kapuban van az ünnep. Tegyünk róla, hogy ezek az isteni, otthonosságot és meghittséget sugárzó illatok mielőbb belopózzanak az otthonunkba, vegyük elő a mézeskalácsformákat és készítsük el az első adag mézeskalácsot már december elején. Mikor reggelente a kávénk mellé elrágcsálunk majd egy-egy kis süteményt, észrevétlenül fog belénk kúszni napról napra a várakozás öröme.

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Öltözzünk ki

Mármint ne elegáns öltözetbe, hanem igazi karácsonyiba. Előkerülhetnek az egész évben a szekrények alján pihenő csúnya karácsonyi pulcsik, a vastag rénszarvasos zoknik és a télapós pizsamák, végre itt van szezonjuk. Nincs is annál szebb, mint egy téli estén, néhány héttel karácsony előtt otthon kuckózni a kanapén egy nagy bögre teával és karácsonyi filmeket nézni a kedvenc hóemberes pulcsinkban.

Írjunk listát

A karácsony elsősorban az együttlétről, a családról szól, és ilyenkor szeretünk adni, legyen szó bármilyen apróságról is. Nem kell hatalmas ajándékokat vennünk, rengeteg pénzt költenünk azért, hogy örömet szerezzünk a szeretteinknek, de mégis jó érzés valami kézzel fogható és átadható dologgal kifejezni az érzéseinket, összetartozásunkat. Ha szeretnénk karácsonyi hangulatba kerülni, talán nem is kell több, mint leülni egy darab papírral és tollal, és felírni azoknak a nevét, akikre gondolunk ilyenkor, akiknek szeretnénk egy csekélységet adni, készíteni. Ahogy a lista elkészül, a saját szemünkkel is látjuk majd, hogy milyen szerencsések vagyunk a családunk és a barátaink miatt, az ajándékokon, meglepetéseken – legyen az kézzel készített, vásárolt vagy bármilyen formájú – való gondolkodás, az a gondolat, hogy mennyire fognak örülni karácsonykor a szeretteink, egy perc alatt máris ünnepi hangulatba hoz minket.