Csillagok

A színészóriás, aki szeret adni

Ki lehet igazi színészóriás? Aki ezernyi díjat besöpörve folyamatos a média figyelmének kereszttüzében ég, vagy az, aki hosszú-hosszú évtizedekig alázattal dolgozik és a mai napig ugyanazzal az elhivatottsággal és lelkesedéssel játszik estéről estére? Szilágyi Tibor az utóbbi. Egy hétköznapi színészóriás.

Hétköznapi abban az értelemben, ahogy számára egyszerre különleges és mégis hétköznapi színművész mestersége. Mert ő még színművész. Jászai- és Kossuth díjas, aki több, mint ötven éve áll a színpadon, játszik, rendez és ugyanolyan lelkes mint ott, 1965-ben amikor lediplomázott és a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött.

Fotó: MTI/Komka Péter

Fotó: MTI/Komka Péter

Szilágyi Tibor ma ünnepli 77. születésnapját. Önmagát az egyik legnagyobb vándorszínésznek nevezi, hiszen valószínűleg a legtöbb színházban játszó aktív színészeink között van a személye. Pályafutása során szinte végig játszott, soha nem tartott szünetet, sőt a több tucatnyi sikeres színházi szerep mellett hasonló számú filmben is játszott. Szinte minden generáció talál olyan Szilágyi szerepet magának, amivel őt azonosítani tudja, de sokaknak ő ma Oszi bátyám az Üvegtigrisből.

Fotó: MTI/Zih Zsolt

Fotó: MTI/Zih Zsolt

Ha Szilágyi Tibor személyiségének legjellemzőbb vonásait szeretnénk feltárni, a legtöbben valószínűleg mérhetetlen nyugalmát és végtelen pontosságát emelnék ki. Ez utóbbiban nem ismer tréfát. Annak idején, amikor pályáját kezdte, ezt tanulta a mestereitől, és ezt a mai napig be is tartja. Olyannyira, hogy ha az ő rendezésénél késik egy színész, akkor annak attól a naptól új szerep után kell nézni, de ez igaz az interjúról késő újságíróra is, ő is alany nélkül marad.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Fotó: MTI/Soós Lajos

Bár nem született gyermeke, de a második házassága megadta számára a vágyott családot. Felesége, dr. Sátori Anna ügyvéd tíz évvel fiatalabb a színésznél és egy akkor öt éves kislánnyal érkezett a házasságba. Ennek ma már több, mint huszonhét éve, a kislány felcseperedett és édesanyja nyomdokaiba lépve az ügyvédi pályát választotta.

A színész szerint a boldog házasság titka a figyelem és az apró meglepetések, és mivel Tibor mindig is szeretett adni mindenkinek, aki fontos szerepet játszik az életében, így nem kérdés, hogy ez a házasság ma is olyan, amiről sokan csak álmodnak.