Csillagok

Ma lenne 88 éves a nemzet legnépszerűbb színésze

Már több mint 40 éve nincs közöttünk a Jászai Mari-, Balázs Béla-díjas és posztumusz Kossuth-díjas magyar színész, Latinovics Zoltán, akit sokan csak „Színészkirálynak” hívtak – pedig ma lett volna 88 éves.

Összetéveszthetetlen mély hangján szavalta egy ország számára Ady Endrét, József Attilát vagy Kosztolányit. Újfajta látásmódja, hangsúlyozása és artikulációja tette őt különlegessé és vezetővé egy újfajta versmondás kialakításában.

Latinovits Zoltán színművész otthonában. MTI Fotó: Keleti Éva

Latinovits Zoltán színművész otthonában. MTI Fotó: Keleti Éva

Az Állatkert szomszédságában cseperedett fel két féltestvér társaságában, édesanyja, miután Latinovics apja elhagyta őt, újra férjhez ment. Második házasságából született a Balázs Béla-díjas Bujtor István színész és a Kossuth-díjas zenész, Frenreisz Károly.

Szenvedélyes és örökkön tartó szerelem fűzte Ruttkai Évához, miután 1960-ban Pavel Kohut: Ilyen nagy szerelem című drámájának miskolci bemutatóján egymásra találtak. Latinovics tizenhat éven keresztül küldött a színésznő minden egyes premierjére virágcsokrot pontban 18:30-kor, megismerkedésük pillanatára emlékezve. Ruttkai Éva lakásában pedig az óra mindig pontban fél 7-et mutatott. Szerelmük az utolsó pillanatig ugyanazzal az eleven, lázas hévvel égett. Ruttkai soha nem tudta Latinovics halálát feldolgozni, szerelmükért minden nap gyertyát gyújtott.

Igazságomból nem engedtem soha – állította magáról a nemzet legnépszerűbb színésze. Pályatársai szókimondónak és elvhűnek ismerték meg, aki ha igazáról van szó szenvedélyes, olykor akár indulatos is. Nem nevezhető a szó mai értelmében botrányhősnek, habár gyakran kritizálta a rendszert. Ebből kifolyólag élete utolsó éveiben már nem igazán kapott jelentős szerepeket és gyakran zaklatták, munkáját ellehetetlenítették. Álma egy saját színház létrehozása volt hasonlóan gondolkodó emberekkel, de meg nem értettsége és depressziója miatt erre már nem kerülhetett sor.

Halálának körülményei máig vitatottak, június 4-én vesztette életét a balatonszemesi vasúti átjáróban. Hogy öngyilkossági szándék vagy véletlen baleset vetett véget a színészlegenda életének, nem tudni pontosan. De a másnapi hírek öngyilkosságról számoltak be…