Csillagok

Az egyik legdrágább lemez lett az Omega brit albuma

A legismertebb lemezkereskedő oldal, a Discogs a 29. helyre minősítette júliusban a legdrágábban eladott albumok között az Omega együttes 1968-ban megjelent Nagy-Britanniában felvett lemezét, a From Hungary-t.

A lemezért közel 400 ezer forintot, azaz 1442 dollárt fizetett az aukciós oldalon a vevő, ez alapján minősítette a 29. helyre a Discogs az albumot a nyári hónapban legdrágábban eladottak között.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Omega ezt az albumot, a From Hungary-t Nagy-Britanniában, az 1968 nyarán 24 koncertből álló turné alatt vette fel egy stúdióban, és a Rolling Stones kiadója jelentette meg. Bár a turné fellépéseit siker kísérte, a kiadott lemez nem hozta meg az elvárt elismerést a zenekarnak, mivel a lemez csupán jóval a turné vége után jelent meg, amikor az együttes már újra Magyarországon tartózkodott. De az angliai felvétel ahhoz mindenképpen hozzásegítette Kóborékat, hogy itthon végre ők is nagylemezt készíthessenek.

Az együttes az angliai turnéját Charlie Coutts-nak köszönheti, aki a Magyar Rádió angol szekciójának vezetőjeként beajánlotta őket John Martinnak, a Spencer Davis Group menedzserének. Az Omega ekkor Benkő Lászlóból, Kóbor Jánosból, Laux Józsefből, Mihály Tamásból, Molnár Györgyből és Presser Gáborból állt. A lemezfelvételen azonban Kóbor János nem vett részt, mert ő nem utazott el Nagy-Britanniába az együttessel. Így a brit albumon helyette Mihály Tamás és Presser Gábor énekel.

Az Omega zenekar a turné során egyébként vendégeskedett a BBC LateNight Show című műsorában is.