Csillagok

61. születésnapját ünnepli napjaink egyik legnépszerűbb tenorja

Andrea Bocelli egyedi hangszíne milliókat hódított már meg. Crossover zenei stílusát, hangját és elhivatottságát világsztárok is dicsérik. Olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Céline Dion, Tony Bennett, Jennifer Lopez, Ariana Grande és Nicole Scherzinger. Napjaink egyik legnépszerűbb tenorja ma lett 61 éves.

Bocelli örökletes zöldhályoggal a szemén született, az egyre romló látását 12 éves korában a fején pattanó futball-labda tette végleg tönkre, teljesen megvakult. Egy évig ügyvédként dolgozott mielőtt teljesen a zenének szentelte életét.

Andrea Bocelli olasz tenor fellép a Cap Roig Fesztivál utolsó napján az észak-spanyolországi Palafrugellben 2018. augusztus 22-én.(MTI/EPA/Robin Townsend)

Első európai körútjára, Pavarotti ajánlására Zuccheróval, egy híres olasz popénekessel indult, együtt énekelték el a Miserere című dalt. Hírnevét Európában azonban a legnagyobb slágerével, a Con te partiróval szerezte. Angol verziója, a Sarah Brightmannel közösen előadott Time to say goodbye megjelenésekor minden lemezeladási rekordot megdöntött és a fél világon hónapokig vezette a slágerlistákat. A slágert olyan sikerszámok követték, mint a Vivo Per Lei, a Somos Novios és a The Prayer, amelyek hihetetlen népszerűséget és ismertséget hoztak az énekes számára.

Két évvel ezelőtt Ed Sheerannel közös produkció látott napvilágot. A Perfect Symphony szimfonikus zenekarra áthangszerelt változatot Ed bátyja, Matthew Sheeran szerezte. A dalt Bocelli olaszországi villájában rögzítették, a szimfonikus verzióban angol és olasz mondatok váltakoznak és alkotnak tökéletes egységet.

A koncertek mellett szinte minden évben egy-egy új albumot is készít, lemezei több mint 70 millió példányban keltek már el, ezzel az úgynevezett pop-opera legsikeresebb előadójává vált. Legújabb albuma tavaly októberben jelent meg „Sí” címmel, melynek dallamai egészen biztosan felcsendülnek majd a budapesti koncertjén is, melyet novemberben a Budapest Arénában tartanak.

Egyébként idén nyáron az olasz tenor egy hosszabb, pontosan 14 éves szünet után ismét egy saját szerzeménnyel (If only) örvendeztette meg rajongóit.