×

Csillagok

129 éve született a krimi koronázatlan királynője

A Miss Marple és Hercule Poirot megalkotója, Agatha Christie 129 éve született. 80 detektívregénye minden idők legnagyobb példányszámban elkelt könyvei között szerepel.

Sokan nem tudják, hogy Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket is írt, de az utókor számára inkább krimijei és nagy sikereket arató West End-i színpadi darabjai miatt emlékezetes.

A The Mousetrap (Egérfogó) tartja az első előadást követően a leghosszabb időn át játszott színházi előadás rekordját. Első bemutatója 1952-ben volt az Ambassadors Theatre-ben Londonban és azóta folyamatosan játsszák.

Agatha Christie (MTI/CP)

Két házassága volt, az első férjétől, Archibald Christie pilótától született egy lánya. A férj hűtlensége miatt házasságuk 14 év után ért véget. Második férje, Max Mallowan régész, bár szintén hűtlen volt hozzá, élete végéig mellette volt.

1926-ban jelent meg Az Ackroyd-gyilkosság című műve, mellyel Agatha Christie elindult a világhírnév felé. 1926. azért emlékezetes dátum az írónő életében, mert ebben az évben tűnt el rejtélyes körülmények között 11 napra. Az írónő férje decemberben vallotta be, hogy egy másik nőbe szerelmes és válni szeretne. Aznap vitára került sor a házaspár között, majd Agatha egy levelet hátrahagyva eltűnt. Kiterjedt kutatás indult a keresésére, az írónőt a 11. napon egy bendzsó-játékos ismerte fel egy harrogate-i fürdő szállodájában, ahová férje szeretőjének vezetéknevén, Teresa Neele-ként jelentkezett be. Soha nem adott magyarázatot eltűnésére, ezért különböző elméletek keringenek róla mind a mai napig. Egyesek szerint Christie autóbalesetet szenvedett, és ezért nem emlékezett semmire. Mások úgy vélik, hogy idegösszeroppanást kapott, ismét mások szerint csak hűtlen férjét akarta bosszantani az írónő.

Magyarországon 1930-tól jelennek meg kötetei és népszerűsége napjainkig töretlen. Tavaly például Agatha Christie Fesztivált szerveztek Budapesten a MOM Kulturális Központban, melyen ismeretterjesztő, kreatív és gasztronómiai élményekkel várták a krimiirodalom kedvelőit. A kétnapos rendezvényt Iain Lindsay brit nagykövet nyitotta meg, majd az Agatha Christie magyar hangjai című kerekasztal-beszélgetésre várták a látogatókat. A fesztivál idén is megrendezésre kerül.