Csillagok

114 éves lenne a világ legtitokzatosabb színésznője

Greta Garbo alakját nem csupán a filmvásznon, de az életben is misztikusság és titokzatosság övezte. Melankolikus magatartása és méltóságteljes viselkedése kreált mítoszt a legendás színésznő köré, aki 114 éve született.

Great Lousia Gustafsson néven látta meg a napvilágot Stockholm egyik szegényebb negyedében. Ruhamodellként dolgozott, amikor 18 évesen a legismertebb svéd rendező pártfogásába vette, ekkor változtatta Garbóra a nevét. 1925-ben került Hollywoodba, ahol először némafilmben játszott, de első hangosfilmje, az Anna Christie után Oscar-díjra jelölték. Szerepeiben főként tragikus asszonysorsokat ábrázolt, mint például Anna Kareninát vagy Mata Harit. Greta Garbo az MGM imázsváltó szándékának esett áldozatául, A kétarcú nő című félresikerült George Cukor-vígjátéka lett a színésznő hattyúdala, sosem készített színes filmet.

Greta Garbo svéd származású amerikai filmszínésznő egy 1939-ben készült felvételen. ( MTI / UPI )

Magánélete épp olyan rejtélyes volt, mint filmbéli szerepei. Nem a férfiak, hanem a nők iránt érzett vonzalmat, érzelmei azonban viszonzatlanok maradtak. Bár viszony fűzte Mercedes de Acosta írónőhöz, szíve Mimi Pollakért dobogott. Mimi azonban megházasodott és anya lett. A két nő 60 éven keresztül levelezett egymással. Sokan úgy vélik, Greta Garbo állandó melankolikus hangulatát soha be nem teljesült szerelmének köszönhette.

A második világháború alatt, színészi karrierjét követően a Willeam Stephenson, svéd náciellenes kémszervezetnek volt a tagja, és ismertségét kihasználva embereket szervezett be. Élete utolsó éveit New York utcáin sétálva töltötte, baráti körét leszűkítve viszonylag magányosan, végül teljes magányban élt. 1990-ben tüdőgyulladásban halt meg egy New York-i kórházban.