Csillagok

Vajon mi lehet a Woody Allen Amazonnal kötött egyezség mögött?

Woody Allen megállapodott az Amazonnal, és visszavonta a szerződésszegésért az év elején benyújtott keresetét.

A 83 éves rendező azért perelte be az Amazont, és követelt tőle több mint 68 millió dolláros, azaz 19 milliárd forint kártérítést, mert szerződésük ellenére a stúdió nem forgalmazta az A Rainy Day in New York című filmjét. A szerződést négy filmre kötötték 2017-ben, de a cég tavaly júniusban egyoldalúan felmondta azt, Allen keresete szerint az ellene szóló zaklatási vádak miatt.

Woody Allen amerikai rendező, valamint Kristen Stewart és Jesse Eisenberg amerikai színészek a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nyitógáláján. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

A rendezőt évtizedekkel ezelőtt azzal gyanúsították meg, hogy 1992-ben szexuálisan zaklatta nevelt lányát, Dylan Farrow-t. Azonban soha nem emeltek vádat ellene, mert nem találtak rá bizonyítékot. Allen azzal érvelt a Manhattanben benyújtott keresetben, hogy az Amazon a szerződéskötéskor tisztában volt a „25 évvel ezelőtti alaptalan gyanúsításokkal”, mert azok 2014-ben nyilvánosságra kerültek, tehát erre hivatkozva nem bonthatta volna fel a szerződést. Az Amazon viszont azzal érvelt a szerződés felmondása mellett, hogy Allen becsmérlő megjegyzéseket tett a MeToo mozgalomra, és emiatt a cég úgy gondolta, hogy soha nem fog neki befolyni az eredetileg remélt haszon a szerződésből.

Azt nem lehet tudni, hogy a rendező és a cég megállapodása miről szól, csak az ismert, hogy benyújtották a kereset megszüntetésére vonatkozó kérelmet a bírósághoz, és az ügyet ismerő meg nem nevezett források úgy nyilatkoztak a Deadline című honlapnak, hogy „végül mindkét fél veszített”.