Csillagok

Harry herceg és Meghan hercegnő lemond a királyi rangról is

A továbbiakban sem Harry herceg sem felesége Meghan nem lát el hivatalos feladatokat a brit királyi családban - közölte szombat este a Buckingham-palota.

Harryt és feleségét eddig az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) megszólítás illette meg. Erre a címre Harry az uralkodó egyenes ági leszármazottjaként, Meghan hercegnő Harry feleségeként tarthatott igényt. A házaspár tizenegy napja jelentette be teljesen váratlanul, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként ellátott hivatalos funkcióitól, pénzügyileg függetlenné kíván válni, és a jövőben idejük egy részét Kanadában töltik – írta az MTI.

Fotó: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Az udvar szombati bejelentése szerint Harry és Meghan ennek megfelelően a továbbiakban nem részesül a királyi feladatok ellátásáért járó közpénzellátmányban, és miután ezentúl nem számítanak a brit királyi család dolgozó tagjainak, az Ő Királyi Fensége megszólítást sem használják.

A Buckingham-palota közleménye nem részletezi ugyanakkor, hogy mindez befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet. Harry herceg jelenleg a hatodik helyen áll a trónöröklési sorrendben édesapja, Károly trónörökös, valamint bátyja, Vilmos herceg és Vilmos három gyermeke mögött.

Az udvar közölte azt is, hogy Harry és Meghan vissza akarja fizetni a windsori kastély közvetlen közelében lévő rezidenciájuk, a Frogmore Cottage renoválására közpénzből fordított 2,4 millió fontot (több mint 940 millió forint). A renoválás költsége miatt Harryt és feleségét annak idején komoly bírálatok érték, többek között ebből is elegük lett. De az udvar szombati közleménye szerint a Frogmore Cottage a továbbiakban is Harry és Meghan nagy-britanniai rezidenciája lesz.

A Buckingham-palota szombati közleményéhez II. Erzsébet királynő személyes üzenetet is fűzött. Ebben az uralkodó konstruktívnak nevezte az unokája helyzetére kidolgozott megoldást és – a házaspárt, valamint gyermeküket keresztnevükön, titulusok nélkül említve – leszögezi: Harry, Meghan és Archie mindig is az ő családjának szeretett tagja marad. „Egész családom kívánsága az, hogy a mai megállapodás nyomán hozzákezdhessenek boldog, békés új életük kialakításához” – fogalmazta meg nyilatkozatában a brit uralkodó.