Csillagok

Történelmi siker az Oscar-gálán, ők lettek az idei év nyertesei

Los Angelesben, magyar idő szerint hétfő hajnalban 92. alkalommal adták át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kitüntetéseit, az Oscar-díjakat.

A filmvilág legrangosabb kitüntetését 1927-ben alapították. Az első díjakat (hivatalos nevén Academy Award of Merit) 1929. május 16-án a hollywoodi Roosevelt Szálloda zártkörű bankettjén 12 kategóriában adták át, ahol Charlie Chaplin életműdíjat kapott. A mintegy 270 vendég 36 asztalnál foglalt helyet, a ceremónia alig negyedórát vett igénybe. Mostanra egészen megváltozott a filmvilág és a gála menetrendje is… A több órás ceremónián, több ezer vendég vesz részt, és az arany szobrocska a legnagyobb dicsőséget jelenti. A gálát – a tavalyi után – idén is házigazda nélkül rendezték meg, de úgy tűnik bejött, hogy mindig a felvezető párosok szórakoztatták a közönséget.

Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Meglepetésre, idén nem egy amerikai, hanem egy dél-koreai alkotás az Élősködők című film kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Bong Dzsun Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában. Ráadásul Bong alkotásáért a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb rendező Oscar-szobrát is átvehette, a film összesen négy Oscar-díjat gyűjtött be, mert a legjobb nemzetközi filmnek is ezt választották – írta az MTI.

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező (j) átveszi a legjobb filmnek járó elismerést Jane Fonda amerikai színésznőtől (k) az Élősködők című alkotásért a 92. Oscar-gálán a hollywoodi Dolby Színházban 2020. február 9-én. Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

A színészi kategóriákban a papírforma érvényesült, hiszen mind a Golden Globe-on, mind a BAFTA-n már hozták a díjakat ezek a színészek, így borítékolható volt számukra az Oscar sikere is. A legjobb férfi főszereplő díját Joaquin Phoenix a Jokerért, a legjobb női alakításért pedig Renée Zellweger kapta meg a díjat a Judy című, Judy Garlandról szóló életrajzi drámáért.

Renée Zellweger amerikai színésznő átveszi a legjobb női főszereplőnek járó díjat a Judy című életrajzi drámában nyújtott alakításáért Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Laura Dern a Házassági történetért, Brad Pitt pedig a Volt egyszer egy Hollywoodért kapta meg a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díját. Érdekesség, hogy Brad Pitt korábban csak producerként kapott Oscart, így ez az első színészi Oscar-ja az 56 éves sármőrnek. De Phoenix és Dern is először vehették át a rangos elismerést, míg Zellweger már másodszor mondhatja el magáról, hogy Oscar-díjat nyert.

Brad Pitt amerikai színész átveszi a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést a Volt egyszer egy Hollywood című filmben nyújtott alakításáért Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

A gálán hagyományosan megemlékeztek az elmúlt évben elhunyt filmes alkotókról is, így ennek a szomorú pillanatnak magyar vonatkozása is volt, mert az összeállításban ott volt Udvardy Anna is, az Oscar-díjas Mindenki producere.

A 92. Oscar-gála nyertesei:

Legjobb férfi mellékszereplő: Brad Pitt (Volt egyszer… egy Hollywood)

Legjobb animációs film: Toy Story 4.

Legjobb animációs rövidfilm: Hair Love

Legjobb eredeti forgatókönyv: Élősködők (Boon Joon Ho és Jin Won Han)

Legjobb adaptált forgatókönyv: Taika Waititi (Jojo Nyuszi)

Legjobb élőszereplős rövidfilm: The Neighbours’ Window

Legjobb díszlet: Volt egyszer egy… Hollywood

Legjobb jelmez: Kisasszonyok

Legjobb dokumentumfilm: American Factory

Legjobb rövid dokumentumfilm: Learning To Skateboard In A Warzone (If You Are a Girl)

Legjobb női mellékszereplő: Laura Dern (Házassági történt)

Legjobb hangvágás: Az aszfalt királyai

Legjobb hangkeverés: 1917

Legjobb operatőr: 1917 (Roger Deakins)

Legjobb vágás: Az aszfalt királyai

Legjobb vizuális effektek: 1917

Legjobb smink és haj: Botrány

Legjobb nemzetközi film: Élősködők

Legjobb filmzene: Joker (Hildur Guðnadóttir)

Legjobb dal: Rocketman (Elton John és Bernie Taupin)

Legjobb rendezés: Bong Joon Ho (Élősködők)

Legjobb férfi főszereplő: Joaquin Phoenix (Joker)

Legjobb női főszereplő: Renée Zellweger (Judy)

Legjobb film: Élősködők

Elton John angol dalszerző, énekes (b) és honfitársa, Bernie Taupin dalszövegíró az (I’m Gonna) Love Me Again című szerzeményükért a legjobb eredeti betétdalnak járó elismeréssel a 92. Oscar-gálán a hollywoodi Dolby Színházban. A dalt a Rocketman című életrajzi filmhez írták. Fotó: MTI/EPA/David Swanson

Számszerűen ez azt jelenti, hogy az Élősködők négy, az 1917 három, a Volt egyszer egy… Hollywood kettő, míg Az aszfalt királyai ugyancsak két Oscar-szobrot gyűjtöttek be az idei gálán.