Csillagok

Ruhájára írt nevekkel tiltakozott Natalie Portman

Az Amerikai Filmakadémia figyelmét kívánta felhívni a színésznő arra a tényre, hogy a női rendezők mennyire mellőzöttek az Oscar-jelöléseknél.

Natalie Portman ruhája az Oscar-gálán EPA/DAVID SWANSON

Natalie Portman elegáns, ugyanakkor zseniális módját választotta a tiltakozásának. Az idei Oscar-jelöltek között ugyanis kizárólag férfiak neve szerepelt a legjobb rendezők között. A színésznő a Dior-ruhájába rejtett “titkos” üzenettel hívta fel erre a tényre mindenki, elsősorban pedig az Amerikai Filmakadémia figyelmét. A fekete-arany estélyihez viselt köpenyének a szélébe olyan női rendezők nevét hívmezték, akiket nem jelöltek a díjra.

A ruhán megjelent többek között Lulu Wang (A búcsú), Greta Gerwig (Kisasszonyok), Lorene Scafaria (A Wall Street pillangói) vagy Marielle Heller (Egy kivételes barát) neve is. Ezzel a szép gesztussal jelezte a 38 éves színésznő, hogy ezek a rendezőnők is érdemesek arra, hogy jelöljék őket a legjobb rendező díjára.

Nem először fordul elő, hogy az Oscar-gálán öltözékükkel hívják fel a nők a figyelmet valamilyen fontos ügyre. Két évvel ezelőtt, a Golden Globe-gálán szinte minden meghívott nő feketében érkezett, hogy így tiltakozzon a nőket a filmiparban ért szexuális zaklatások vagy bármilyen megkülönböztetés ellen.