Csillagok

Hollywoodi hírességek is örültek a Weinstein elleni ítéletnek

Egy hosszú és csúnya ügynek kerülhetett most pont a végére, azzal, hogy a New York-i esküdtszék bűnösnek találta Harvey Weinstein filmmogult a szexuális bűncselekmények vádjában.

Bűnösnek mondta ki hétfőn egy New York-i bíróság esküdtszéke Harvey Weinstein bukott hollywoodi filmmogult nemi erőszak és szexuális támadás vádjában, ám felmentette őt a legsúlyosabb vádpont, a szexuális ragadozóként elkövetett erőszak vádja alól. Hollywood egykori nagyhatalmú producerére akár 25 év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság.

A Weinstein-botrány 2017-ben robbant ki Fotó: iStock.com/lev_radin

Az ítélet óta eltelt napokban több hollywoodi híresség is megszólalt, és kivétel nélkül mindenki örült, hogy az egykori producer nem úszta meg a dolgot.

Annabella Sciorra színésznő, aki Weinstein tárgyalásán a vád tanúi között szerepelt, az ítélet után kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy vallomástétele ugyan fájdalmas volt, de szükségesnek látta. „Magamért és a szívemben Harvey Weinstein több mint nyolcvan áldozatának erejével szóltam” – írta hozzátéve, hogy bíznak a teljes igazságszolgáltatásban, nem bánták meg, hogy megtörték a hallgatást, és a nyilvánosság elé álltak a Weinsein elleni vádjaikkal – idézte a színésznő szavait az MTI.

Rosanna Arquette színésznő bátorságukért dicsérte a tárgyaláson tanúskodó nőket, „akiknek el kellett viselni a védelem piszkos taktikáját”. Hozzáfűzte: el fogják érni, hogy megváltozzék a törvény, és a jövőben a szexuális erőszak áldozatait meghallgassák, ne érje őket kirekesztés.

Reese Witherspoon  Fotó: EPA/MIKE NELSON

Reese Witherspoon egyenesen történelmi győzelemként értékelte, hogy Weinsteint bűnösnek találta az esküdtszék, és elismerését tolmácsolta az ellene tanúskodóknak.

A Weinsteinnel szembeni vádak nyilvánosságra kerülése segítette a nők munkahelyi zaklatása elleni MeToo-mozgalom kibontakozását. „Ez az ügy arra emlékeztet bennünket, hogy a szexuális erőszakot az ellenőrizetlen hatalom és kiváltságok éltetik. A következmények túlnyúlnak Hollywoodon, és mindannyiunk életére hatással lesznek a világ minden részén” – szögezte le a MeToo-mozgalom a közleményében.