×

Csillagok

Plácido Domingo visszalépett madridi fellépéseitől

Szexuális zaklatási botránya miatt visszalépett a madridi operába meghirdetett májusi fellépéseitől a világ egyik leghíresebb tenorja, Plácido Domingo.

A világhírű spanyol operaénekes öt alkalommal lépett volna színpadra a Teatro Real Traviata előadásában.

A 79 éves tenor hivatalos Facebook-oldalán is közzétette a sajtónak eljuttatott közleményét. Hangsúlyozta: úgy érzi, korrigálnia kell azt a téves benyomást, amelyet bocsánatkérése keltett néhány megjelent cikkben.

Plácido Domingo (Fotó: Shutterstock)

“A bocsánatkérésem őszinte és szívből jövő volt azon kollégák felé, akiket bármilyen módon megsérthetett bármi, amit mondtam vagy tettem. (…) Sosem állt szándékomban bárkit megbántani vagy megsérteni” – fogalmazott a tenor, aki hangsúlyozta: sosem viselkedett agresszíven senkivel, és nem akadályozta más karrierjét.

“Ellenkezőleg, az opera világában eltöltött fél évszázadom nagy részét szántam arra, hogy támogassam az iparágat és előmozdítsam a karrierjét számtalan énekesnek” – tette hozzá.

Plácido Domingo köszönetet mondott azoknak “a kollégáknak és barátoknak”, akik “ezekben a nehéz pillanatokban” támogatták. Mint írta, azért, hogy helyzete ne okozzon nekik további kellemetlenségeket, visszalép a madridi operaházbeli fellépésétől, valamint visszavonja minden olyan kötelezettségvállalását, amelynek teljesítése “nehézséget okoz” a színházaknak és társulatoknak.

A nyilatkozat megjelenését követően a madridi operaház törölte az énekes fellépéseit és közleményben megerősítette az intézmény zéró tolerancia politikáját a zaklatások és visszaélések minden formájával szemben. Egyúttal kifejezte szolidaritását az áldozatok felé.

A tenor májusra tervezett valenciai és úbedai fellépéseit is törölték a szervezők. Korábban a spanyol nemzeti előadó- és zeneművészeti intézet (Inaem) és a kulturális minisztérium mondta le Plácido Domingo májusi előadásait a madridi Teatro de la Zarzulában.

Plácido Domingo (Fotó: Shutterstock)

A spanyol média nemrég számolt be arról, hogy az amerikai zeneművészek céhe (AGMA) hathónapos vizsgálatának eredményeként megállapította az énekes “nem megfelelő viselkedését”, amely a “flörtöléstől a szexuális utalásokig” terjedt a munkahelyen kívül és belül egyaránt.

A botrány kipattanását követően a sztár kolléganőitől érkezett bejelentések száma húsz fölé növekedett, több amerikai fellépését is visszamondták különböző operaházak és zenekarok. A tenor októberben lemondott a Los Angeles-i opera főigazgatói posztjáról, amelyet 2003 óta töltött be, arra hivatkozva, hogy az őt ért vádak ellehetetlenítették ottani munkáját.